Partnerzy portalu
20 stycznia to Dzień Bigosu w Polsce oraz amerykański National Cheese Lover’s Day 20 stycznia to Dzień Bigosu w Polsce oraz amerykański National Cheese Lover’s Day/ fot. shutterstock

20 stycznia to Dzień Bigosu w Polsce oraz amerykański National Cheese Lover’s Day

20 stycznia to dwie doskonałe okazje kulinarne do świętowania - Polacy obchodzą Dzień Bigosu, z kolei w USA w tym dniu przypada National Cheese Lover’s Day.

Autor: www.horecatrends.pl Data: 20 stycznia 2021 10:49

20 stycznia to wyjątkowy dzień dla smakoszy. 

Dla koneserów bigosu - Dzień Bigosu!

Istnieje wiele sposobów przygotowywania bigosu i jego odmian. Wszystkie opierają się na tych samych, zasadniczych składnikach, różniąc się jedynie niektórymi dodatkami i kolejnością ich dodawania. Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża (niekiedy używa się tylko kiszonej), różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki (lub wędzone), cebula i przyprawy.

„W kociołkach bigos grzano, w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną” pisze Adam Mickiewicz w narodowej epopei Pan Tadeusz. Od czasów wiersza minęło niemalże 200 lat, a my nadal uwielbiamy tę potrawę i nie wyobrażamy sobie nie tylko Świąt Bożego Narodzenia, ale innych uroczystości a nawet dni powszednich bez pachnącego kociołka z bigosem. Ponieważ jest to potrawa wieloskładnikowa i bardzo urozmaicona w każdym regionie przyrządza się ją według unikalnej receptury. 

To jednak nie koniec kulinarnej uczty...

Tego samego dnia przypada Dzień Miłośników Sera czyli amerykański National Cheese Lover’s Day.

Legenda głosi, że ser został przypadkowo wynaleziony przez pewnego Araba, który konno przemierzał pustynię, mając w bukłakach duży zapas mleka. Kiedy zatrzymał się, aby ugasić pragnienie, ze zdziwieniem stwierdził, że mleko zmieniło się w mętną ciecz. Spragniony mężczyzna nie miał wyboru - musiał spróbować dziwnej mieszanki. Zaskoczony odkrył, że jej płynna cześć nadaje się do picia, a reszta mleka nadaje się na sycący posiłek. Trudno stwierdzić, ile prawdy jest w tej opowieści, ale jedno jest pewne - dziś sery to jeden z podstawowych składników wielu potraw - informuje m.smaker.pl.

Ser żółty jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy, bo z natury nie zawiera w sobie laktozy. Zawiera natomiast duże ilości ostatnio bardzo modnej witaminy K2, która m.in. odpowiada za prawidłową budowę kości i zmniejsza ryzyko zawałów. Na świecie do tej pory stworzono ponad 4 tysiące gatunków sera. Ta zawrotna liczba daje niezliczone możliwości zastosowania w kuchni.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

komentarze

  • Gość

    Gotuję bigos, święto trzeba uczcić. W bigosie oprócz wędzonych śliwek będzie dziczyzna,baranina i różne kiełbasy.Najlepszy bigos jest ,gdy na koniec włożymy go do naczynia żaroodpornego i w piekarniku dodusimy. Smacznego!!!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.