Fasolkowe cukierki Jelly Bean to słodkie gwiazdy, które mają własne święto. Nic dziwnego - w końcu wymyślono je w Los Angeles niedaleko Hollywood.
Dzień „Fasolkowych” Cukierków Jelly Bean to najlepsza okazja by poznać wyjątkowe smaki tych słodyczy.
Jelly beans – rodzaj słodyczy o kształcie fasolek z miękką powierzchnią i żelowym wnętrzem, które są dostępne w wielu różnych smakach. Składają się głównie z cukru.
Rachatłukum, środkowowschodni smakołyk wykonany z miękkiej galaretki oraz pokryty cukrem pudrem, był prekursorem jelly beans, który zainspirował swoim gumowatym wnętrzem. Jednak uważa się, że jelly beans pojawiły się najpierw w 1861 roku, kiedy bostoński cukiernik, William Schrafft, przekonał ludzi, aby wysłali jego wyrób do żołnierzy podczas wojny secesyjnej. Dopiero 5 czerwca 1905 roku słodycze zostały wymienione w Chicago Daily News - informuje Wikipedia.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.