×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
22 kwietnia - dzień „Fasolkowych” Cukierków Jelly Bean
22 kwietnia to dzień „Fasolkowych” Cukierków Jelly Bean/ fot. shutterstock

22 kwietnia - dzień „Fasolkowych” Cukierków Jelly Bean

Autor: www.horecatrends.pl Data: 22 kwietnia 2021 09:50

Fasolkowe cukierki Jelly Bean to słodkie gwiazdy, które mają własne święto. Nic dziwnego - w końcu wymyślono je w Los Angeles niedaleko Hollywood.

Dzień „Fasolkowych” Cukierków Jelly Bean to najlepsza okazja by poznać wyjątkowe smaki tych słodyczy.

Jelly beans – rodzaj słodyczy o kształcie fasolek z miękką powierzchnią i żelowym wnętrzem, które są dostępne w wielu różnych smakach. Składają się głównie z cukru.

Rachatłukum, środkowowschodni smakołyk wykonany z miękkiej galaretki oraz pokryty cukrem pudrem, był prekursorem jelly beans, który zainspirował swoim gumowatym wnętrzem. Jednak uważa się, że jelly beans pojawiły się najpierw w 1861 roku, kiedy bostoński cukiernik, William Schrafft, przekonał ludzi, aby wysłali jego wyrób do żołnierzy podczas wojny secesyjnej. Dopiero 5 czerwca 1905 roku słodycze zostały wymienione w Chicago Daily News - informuje Wikipedia.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz