Sardynki to małe ryby morskie z rodziny śledziowatych, mające od 15 do 30 cm długości, które są tak zdrowe, że noszą miano superfoods. 24 listopada przypada ich święto.
Sardynki należą do ryb tłustych, a więc są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, mających zbawienny wpływ na układ krwionośny i nerwowy. Spożywanie tych niewielkich rybek pomoże obniżyć ciśnienie, poprawić krążenie i zmniejszyć ryzyko miażdżycy, zawału serca lub udaru mózgu.
Sardynki - przez to, że są małe - nie zawierają praktycznie w ogóle rtęci, toksyn i innych szkodliwych substancji. Mogą wzbogacić dietę kobiet w ciąży i dzieci, gdyż znajduje się w nich dodatkowo kwas foliowy wspierający rozwój układu nerwowego. Sardynki wpłyną także korzystnie na mocne i zdrowe kości dzięki zawartości witaminy D i wapnia.
Najczęściej można spotkać sprzedawane w puszcze sardynki w oleju lub sosie pomidorowym. To nie jest najzdrowsza opcja, więc najlepiej więc wybierać surowe, suszone lub wędzone sardynki i samemu je przyrządzać.
Sardynki są znane i bardzo popularne w kuchni marokańskiej i portugalskiej i stąd warto czerpać inspiracje do przygotowywania dań.