Partnerzy portalu
24 listopada świętujemy Dzień Buraka fot. shutterstock

24 listopada świętujemy Dzień Buraka

24 listopada to wyjątkowe święto - to Dzień Buraka. I to świetny moment, że przekonać się na własnej skórze, że burak niejedno ma imię! To świetny pretekst do zrobienia sałatki, koktajlu, ciasta a nawet ... pizzy.

Autor: www.horecatrends.pl Data: 24 listopada 2019 18:43

Właściwości prozdrowotne buraka wynikają przede wszystkim ze składników mineralnych, które zawiera. Jednym z nich jest potas (burak zawiera go aż 348 mg na 100 g części jadalnej), który prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także pomaga w utrzymaniu właściwego ciśnienia krwi. Dodatkowo reguluje gospodarkę wodną organizmu i poprawia funkcjonowanie mięśni.

Buraka cechuje także wysoka zawartość folianów – w 100 g części jadalnej warzywa znajduje się 87 µg przy zalecanych 200 µg dziennie. Związki z tej grupy przyczyniają się m.in. do wzrostu tkanek matczynych w czasie ciąży, a także pomagają w prawidłowej produkcji krwi. Uczestniczą także w procesie podziału komórek i utrzymywaniu właściwych funkcji psychologicznych. A skoro powinniśmy spożywać minimum 400 g warzyw i owoców w 5 porcjach dziennie, dlaczego nie zacząć od buraka, skoro ma tyle wartościowych składników?

Buraka można wkomponować w codzienne menu w wielu formach, rozpoczynając od surowej, poprzez formę kiszoną, zasmażaną, aż na zupach i chłodnikach kończąc. Do tego dodajmy też surówki czy wysokiej jakości soki i smoothies, w których burak może być jednym ze składników. Te ostatnie rozwiązania są szczególnie wygodne ze względu na szeroką dostępność w mniejszych sklepach, marketach czy na stacjach benzynowych.

View this post on Instagram

Botwinka jest super zdrowa! Uspokaja, odkwasza organizm i ma dużo żelaza! Dziś przepis na chłodnik. Krótka obróbka termiczna pozwoli nam zachować dużo witamin! . Składniki: •1 pęczek botwiny •3 ogórki •pęczek rzodkiewki -3 rzodkiewki zjedzone w trakcie 😂 •polowa pęczka koperku •połowa pęczka szczypiorku drobnego •Ok 1l bulionu warzywnego •sól i chrzan do smaku •ugotowane jajko (opcjonalnie) na górę do podania •1 l maślanki •sól i pieprz do smaku oraz jak wolicie troszkę wyraźniejszy smak to płaska łyżeczka chrzanu tartego. . Buraczki obrać albo dobrze wyszorować i pokroić w kostkę - u mnie nieduża, niecały centymetr. Botwinkę kroimy w Ok 1 cm długości z częścią liści. Ja dalej polowe liści z pęczka żeby nie było ich za dużo. Przekładam do garnka i zalewam bulionem, tak żeby był 0,5-1cm nad poziomem botwiny. Gotuje Ok 15 min. Następnie studzę do temperatury pokojowej. Ogórka obieram, rzodkiewkę myje i kroje w takiej samej wielkości kostkę jak buraczki. Dorzucam do buraczków z bulionem, dolewam 1 litr maślanki. Szczypiorek i koperek drobno siekam i dorzucam do całości. Przyprawiam solą, pieprzem i ewentualnie chrzanem. Podaje z jajkiem gotowanym na twardo. Bardzo prosty przepis, prawda ? A pełny witamin 🤗😍 . . . #chlodnik #chłodnik #botwinka #botwina #ogorek #rzodkiewka #jajko #peonia #szczypiorek #koperek #maslanka #bulion #chrzan #obiad #zdroweodzywianie #zdrowejedzenie #witaminy #wiosennie #pycha #zupa #beetleaves #coldsoup #soup #buraki #beets #radish #cucumber

A post shared by Smaczne i zdrowe przepisy (@kitchen_by_emma) on

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.