24 marca to Dzień Lodów Rzemieślniczych - ten świat to słodka fantazja Lody rzemieślnicze Lodowato w Mikołowie. Fot. Lodowato/Facebook

24 marca to Dzień Lodów Rzemieślniczych - ten świat to słodka fantazja

Autor: Katarzyna Gubała Data: 24 marca 2022 10:50

Wnętrza lodziarni rzemieślniczych, ich nazwy, smaki lodów zachwycają kreatywnością. W Europejskim Dniu Lodów Rzemieślniczych przyjrzeliśmy się lodziarniom, które rozbudzają wyobraźnię.

Kopalnia Lodów Naturalnych w Lubinie zaskakuje nie tylko nazwą, ale i odważnym zestawieniem smaków. Na dzień lodów rzemieślniczych Kopalnia przygotowała lody o smaku ''gorgonzola z variegato gruszkowym przesypane orzechami włoskimi'', a także sorbety z dojrzałych gruszek i Martini Bianco oraz maliny z gotowanymi burakami.

Lodowato to sieć lodziarni na terenie Śląska stworzona przez lodowych maniaków. Lodziarnie Lodowato powstały w Katowicach, Tychach (dwa lokale), a ostatnio w Mikołowie. Wyróżniają je zjawiskowe wnętrza. Na Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych Lodowato przygotowało m.in. smaki wanilia z rozmarynem, sernik z kruszonką, jogurt grecki, wegańska czekolada (premium), kasza jaglana z wiśniami czy mascarpone ze śliwkami. 

Good Lood - te lodziarnie znajdziemy w Krakowie i Warszawie. W czwartek 24 marca w lodowym menu smak Carrot Cake - Loodowa śmietanka, orzechy laskowe z mlecznym kremem i zatopione w nim kawałki soczystego ciasta marchewkowego.

Lodziarnia Klapec w Gliwicach na dzień lodów rzemieślniczych przygotowało lody o smaku tradycyjnego śląskiego deseru Szpajzy Cytrynowej. Smak ten zapewnił rodzinnej lodziarni Klapec zwycięstwo w Lodziarskich Mistrzostwach Polski w 2014 r.!

We Wrocławiu wyobraźnię wielbicieli lodów rzemieślniczych rozpala Krasnolód. Do lodziarni powrócił niedawno Red Velvet - lody na bazie serka Philadelphia i masła przekładane czerwonym biszkoptem z dodatkiem wanilii i mąki migdałowej. Krasnolód ma też lody wegańskie owsiane!

Istne Lody Rzemieślnicze, które wywodzą się z Katowic, a teraz mają swoje lodziarnie też w Dąbrowie Górniczej, Sosnowcu i Jaworznie słyną z niebanalnych smaków lodów. Na czwartek 24 marca Istne przygotowały m.in. smak Krem czekoladowy z biszkoptem truflowym, solonym karmelem i płatkami migdałów. Jest też propozycja dla vegan i diabetyków: Solona pistacja bez cukru. 

Jednorożek - Cześć Gelato to rzemieślnicza lodziarnia doskonale znana mieszkańcom Bielska-Białej i turystom odwiedzającym to miasto. Ich hitem są sorbety np. z mango. 

 Szczecińska Loduffka w pierwszych dniach wiosny serwuje lody ze świeżymi kwiatami jadalnymi np. kwiatem podbiału lub fiołkiem wonnym. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz