Kurt Scheller obchodził 2 kwietnia 70. urodziny i 30-lecie pracy w Polsce. Z tej okazji zorganizowano imprezę urodzinową, w której udział wzięło 250 szefów kuchni z Polski i zagranicy. Zdjęcia z gali pojawiły się na profilach wielu kucharzy i osobowości telewizyjnych.
Szwajcarski szef kuchni Kurt Scheller urodził się 2 kwietnia 1952 r. w Lucernie. Pracował m.in. w hotelach Bristol i Sheraton w Warszawie. Od 2002 r. prowadzi Akademię Kurta Schellera.
W dniu jego 70. urodzin przyjaciele Kurta Schellera zorganizowali galę, w której wzięło udział 250 szefów kuchni z Polski i zagranicy. Tort dla Schellera przygotował Paweł Mieszała, mistrz Polski i świata w cukiernictwie. Za menu na przyjęciu odpowiadał szef kuchni Marcin Sasin, szef kuchni Sheraton Grand Warsaw.
Jak powiedział Tomasz Jakubiak, kucharz i dziennikarz kulinarny, Kurt Scheller to kulinarna ikona naszego kraju.
- To ojciec kulinarnych zmian, które zaszły w tym kraju. Prekursor współczesnej kuchni i wielkich zmian, jakie zaszły na polskim rynku gastronomicznym - mówił Tomasz Jakubiak Andrzejowi Polanowi, relacjonującemu galę dla TVN.
Zdjęcia z gali i życzenia dla jubilata pojawiły się na social mediach wielu kucharzy i osobowości telewizyjnych.
''Happy Birthday Kurt Scheller. (...) To zaszczyt Cię znać'' - przyznał szef kuchni Robert Sowa.
''Kurt z całego serca życzę Ci abyś był z nami jak najdłużej a swoją mądrością i spokojem wciąż uczył nas pokory!!'' - napisał Tomasz Jakubiak, kucharz, który obecnie jest również jednym z prowadzących MasterChef Junior.
''Życzymy kolejnych wspaniałych kolejnych lat w zdrowiu i zadowoleniu z każdego dnia'' - napisał Giancarlo Russo, szef kuchni i propagator włoskiej kuchni.
Magazyn Food&Friends uhonorował Kurta Schellera okładką. Napis na niej głosi: ''Kurt Scheller. There is only one king''.
Marcin Sasin uhonorował Kurta Schellera przygotowując menu na jego urodzinową galę w Sheraton Grand Warsaw.
''To prawdziwy MISTRZ I LEGENDA w jednym. (...) Czego Kochani życzyć takiemu mistrzowi. My życzymy, aby w naszym studio przeprowadził z Wami jeszcze wiele niepowtarzalnych warsztatów!'' - napisała Jola Kleser, właścicielka Pracowni Smaku Jolanty Kleser.
Paweł Gruba zdradził, że można spodziewać się kolejnego projektu z Kurtem Schellerem.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.