25 marca to Międzynarodowy Dzień Gofra



www.horecatrends.pl - 25 marca 2020 11:57


25 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Gofra. Ten niekwestionowany król nadmorskich kurortów, najczęściej podawany jest z bitą śmietaną i owocami, jednak pasuje do niego także dżem lub lody.

Ciasto na gofry przygotowuje się przez wymieszanie mąki, cukru, soli, stopionego masła lub oleju, żółtek jaj i mleka, a następnie ubitych białek jaj. Specyficzną odmianą gofrów są gofry belgijskie, spopularyzowane w 2 połowie XX w. Ostatnio modne - szczególnie w punktach typu street food są także gofry bąbelkowe. - bubble waffles. Można je nadziewać w trakcie wypieku. Serwuje się je zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej - np. z bekonem czy jajkiem.

{instagram;https://www.instagram.com/p/B-JxjylH06o/}