Partnerzy portalu
25 marca to Międzynarodowy Dzień Gofra 25 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Gofra/ fot. shutterstock/ unsplash

25 marca to Międzynarodowy Dzień Gofra

Dzień Gofrów wywodzi się ze Skandynawii, mieszkańcy tego regionu mają wręcz obsesję na temat tych słodkości. 25 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Gofra.

Autor: www.horecatrends.pl Data: 25 marca 2021 10:21

Gofry znane były już w średniowieczu i mimo upływu setek lat, nadal trudno się im oprzeć.

- Gofry już na sam widok kojarzą nam się z dzieciństwem i przywołują wspomnienia. Moim zdaniem, główne dodatki, bez których nigdy nie mogły się obejść te wypiekane na złoty kolor, chrupiące i pachnące latem wafle, to bita śmietana, góra świeżych owoców i różnokolorowe posypki lub po prostu niezastąpiony cukier puder. Jednak warto sięgnąć nieco bardziej w aktualne „nowinki”, gdzie znajdziemy polewy zarówno mocno owocowe, jak i o smaku toffi, czy też polewy czekoladowe. Wszystkie smakują i wyglądają wyśmienicie. Jednak polewy i kolorowe, chrupiące posypki to nie wszystko, czym moglibyśmy zaskoczyć naszych klientów – mamy dla nich jeszcze owocowy kawior, bo o taką nazwę można pokusić się serwując słoneczne gofry z żelowanymi kuleczkami Fan&Joy, które trafiając na nasze podniebienie eksplodują owocowym smakiem i aromatem. Jagodowe, limonkowe, pomarańczowe, czy też truskawkowe kulki sprawią, że z pewnością na tradycyjne gofry spojrzymy nieco inaczej – nie będzie to już tylko tradycyjna „pierzynka” z bitej śmietany. A kompozycje i łączenie smaków, to jedynie kwestia naszej kulinarnej inwencji twórczej - mówi Łukasz Lisowski, Ekspert ds. Gastronomii w Fanex.

Ciasto na gofry przygotowuje się przez wymieszanie mąki, cukru, soli, stopionego masła lub oleju, żółtek jaj i mleka, a następnie ubitych białek jaj. Specyficzną odmianą gofrów są gofry belgijskie, spopularyzowane w 2 połowie XX w.

Popularne są także gofry bąbelkowe. - bubble waffles. Można je nadziewać w trakcie wypieku. Serwuje się je zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej - np. z bekonem czy jajkiem.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.