Dzień Gofrów wywodzi się ze Skandynawii, mieszkańcy tego regionu mają wręcz obsesję na temat tych słodkości. 25 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Gofra.
Gofry znane były już w średniowieczu i mimo upływu setek lat, nadal trudno się im oprzeć.
- Gofry już na sam widok kojarzą nam się z dzieciństwem i przywołują wspomnienia. Moim zdaniem, główne dodatki, bez których nigdy nie mogły się obejść te wypiekane na złoty kolor, chrupiące i pachnące latem wafle, to bita śmietana, góra świeżych owoców i różnokolorowe posypki lub po prostu niezastąpiony cukier puder. Jednak warto sięgnąć nieco bardziej w aktualne „nowinki”, gdzie znajdziemy polewy zarówno mocno owocowe, jak i o smaku toffi, czy też polewy czekoladowe. Wszystkie smakują i wyglądają wyśmienicie. Jednak polewy i kolorowe, chrupiące posypki to nie wszystko, czym moglibyśmy zaskoczyć naszych klientów – mamy dla nich jeszcze owocowy kawior, bo o taką nazwę można pokusić się serwując słoneczne gofry z żelowanymi kuleczkami Fan&Joy, które trafiając na nasze podniebienie eksplodują owocowym smakiem i aromatem. Jagodowe, limonkowe, pomarańczowe, czy też truskawkowe kulki sprawią, że z pewnością na tradycyjne gofry spojrzymy nieco inaczej – nie będzie to już tylko tradycyjna „pierzynka” z bitej śmietany. A kompozycje i łączenie smaków, to jedynie kwestia naszej kulinarnej inwencji twórczej - mówi Łukasz Lisowski, Ekspert ds. Gastronomii w Fanex.
Ciasto na gofry przygotowuje się przez wymieszanie mąki, cukru, soli, stopionego masła lub oleju, żółtek jaj i mleka, a następnie ubitych białek jaj. Specyficzną odmianą gofrów są gofry belgijskie, spopularyzowane w 2 połowie XX w.
Popularne są także gofry bąbelkowe. - bubble waffles. Można je nadziewać w trakcie wypieku. Serwuje się je zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej - np. z bekonem czy jajkiem.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.