Dzisiaj w roli głównej szpinak. Jest towarzyszem i istotnym składnikiem wielu dań, zarówno tych wytrawnych jak i słodkich. Jedni się nim zajadają, inni go niemal nienawidzą. Jedno jest pewne - nie jest nijaki! Budzi emocje.
26 marca to Międzynarodowy Dzień Szpinaku. Szpinak jest bogatym źródłem witamin, białka, błonnika, karotenoidów i soli mineralnych. Jedni go kochają inni wręcz nie znoszą.
Szpinak, kiedyś niezbyt lubiany przez dzieci, dziś ma wiele zwolenników ze względu na jego walory zdrowotne ale też i smakowe. Roślina ta chroni organizm przed miażdżycą oraz posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak ma również ogromny wpływ na nasz układ nerwowy. Dzięki dużej zawartości magnezu jesteśmy mniej zestresowani.
Z okazji Międzynarodowy Dzień Szpinaku przedstawiamy (prawie) wszystkie jego "twarze".
Jeśli lubicie niekonwencjonalne połączenia - sięgnijcie po leśny mech lub zielone ciasto drożdżowe
Jeśli są nami fani zdrowych i pysznych dań - zapraszamy na szpinakowe inspiracje.
Ze szpinaku i ze szpinakiem można zrobić niemal wszystko. Jedyne co nas ogranicza to nasza wyobraźnia.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.