28 marca 2023 roku w Łodzi odbędzie się konkurs Gelato Festival World Masters 2023. Zwycięski smak lodów pozwoli na udział w polskim finale w 2025 roku podczas Carpigiani Day oraz walkę o tytuł w finale Światowym również w 2025 r. wraz z innym finalistami Gelato Festival World Masters wybranymi w pozostałych krajach.
Konkurs Gelato Festival World Masters 2023 odbędzie się 28 marca 2023 r. w biurze Primulator w Łodzi, ul. Lodowa 128, od godziny 8:30 do 13:00. Ceremonia ogłoszenia zwycięzcy oraz wręczenie nagród nastąpi ok. godziny 18.00.
W trakcie konkursu zostanie wyłonionych 3 finalistów, którzy wezmą udział w polskim finale w 2025 roku.
Challenge to konkurs otwarty dla wszystkich specjalistów wybranych przez Organizatora i działających na terenie Włoch. Osoby te powinny zajmować się wyrobem lodów i prowadzić własną Lodziarnię (lub lokal, w którym powstają lody rzemieślnicze) w sposób i na zasadach określonych w Regulaminie. Osoby te powinny też zostać przyjęte do konkursu.
Konkurs odbywa się na żywo, dlatego wymagana jest fizyczna obecność wszystkich uczestników.
Pierwsze 3 najlepsze smaki przechodzą do finału.
Tylko jeden uczestnik może reprezentować Lodziarnię (lub lokal zajmujący się wyrobem lodów rzemieślniczych)
Udział w konkursie może wziąć 12 wybranych smaków.
Uczestnik przedstawia w konkursie nowy smak własnej inwencji lub popisowy smak własnej lodziarni (lub lokalu zajmującego się wyrobem lodów rzemieślniczych).
Podczas swojej zmiany w dniu konkursu Uczestnik przygotowuje poddaną wcześniej pasteryzacji mieszankę (minimum 5 litrów) i samodzielnie wytwarza własny smak w ilości wystarczającej do napełnienia pojemnika w gablocie wystawowej (rozmiar dł. x szer. x wys. 165 x 360 x 120 mm lub 250 x 360 x 80 mm) oraz styropianowego pojemnika o pojemności 1 litra, z którego będą przygotowywane kubki do degustacji.
Mieszanka musi zostać przygotowana bezpośrednio przez Uczestnika na miejscu Wydarzenia w dniu konkursu.
W ciągu 30 minut przewidzianych na wyrób lodów Uczestnik wytwarza swój własny smak, a następnie myje sprzęt, z którego korzystał i zwraca go w tym samym stanie, w jakim mu go udostępniono.
Trzej finaliści poszczególnych Challenge są zwycięzcami konkursu i kontynuują współzawodnictwo w Gelato Festival World Masters 2025.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.