Ile głów tyle pomysłów na jabłka. Można je jeść i pić na wiele różnych smacznych i ciekawych sposobów.
Anglicy potocznie mawiają: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny. Z kolei polscy dietetycy zalecają zjedzenie przynajmniej dwóch jabłek w ciągu dnia – rano dla urody, a wieczorem dla dobrego zdrowia.
{fb;https://www.facebook.com/jablka.grojeckie/photos/a.10150330305715000/10157871943380000/}
{fb;https://www.facebook.com/EkoFarmaSwietokrzyska/photos/a.330625800328337/3573243976066487}
Jabłka to samo zdrowie. Zobaczcie tylko:
{instagram;https://www.instagram.com/p/CFq5bxviK0p/}
Jabłko niejedno ma imię!
{instagram;https://www.instagram.com/p/CFq-D1OlBT1/}
Jabłka i ich właściwości lecznicze były znane już ok. 6500 r. p.n.e. w regionie położonym pomiędzy Morzem Czarnym a Morzem Kaspijskim, skąd pochodzą. Te bogate w liczne witaminy owoce były też przysmakiem starożytnych Rzymian i Greków. Nasi przodkowie nie byli gorsi - w wykopaliskach Biskupina znaleziono ślady jabłoni rosnących tam już ok. 1600 r. p.n.e. - informuje serwis www.poradnikzdrowie.pl.
{fb;https://www.facebook.com/kwestiasmaku/photos/a.10150634039454352/10157636222599352/}
Wartość odżywcza jabłek nie jest jednakowa i zależy od odmiany, od tego, czy są one bardziej lub mniej dojrzałe, nawet od ich wielkości.
{instagram;https://www.instagram.com/p/CE9GSH4F-iO/}