28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka. Polska jest jednym z wiodących światowych producentów i eksporterów jabłek. Nasz kraj wyróżnia nie tylko ogromna skala produkcji, ale także najwyższej klasy technika upraw, różnorodność odmian i jakość otrzymywanych owoców.
Jabłka są bogate w witaminy: C, A, D, K, E, witaminy z grupy B oraz błonnik, beta-karoten i likopen, będący cenionym antyoksydantem.
Możemy wybierać wśród wielu wspaniałych odmian różniących się między sobą smakiem, kolorem, kształtem i terminem zbioru owoców. Powoli z rynku znikają stare polskie odmiany jabłek, takie jak Malinowa, Kosztela czy Koksa pomarańczowa.
Jabłka są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Jak mówi popularne anglojęzyczne przysłowie, które pojawiło się w XIX wieku: An apple a day keeps the doctor away.
Co można zrobić z jabłek? Przepisów i pomysłów jest nieskończenie wiele. Na dziś proponujemy kilka z nich. Na początek - szarlotka!
Najlepiej smakuje sok z własnego zbioru, ale na rynku jest też dostępnych wiele firm produkujących gotowe soki z jabłek.
Kiszone sprawdzą się jako dodatek do mięs czy sałatek. Pięknie będą wyglądać również jako dekoracja.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.