30 grudnia obchodzimy dzień serka wiejskiego



www.horecatrends.pl - 30 grudnia 2020 10:19


Obecny na polskim rynku już trzecią dekadę ziarnisty twarożek doczekał się swojego święta. 30 grudnia obchodzimy dzień serka wiejskiego.

Ten rodzaj twarożku pojawił się na polskim rynku w 1992 roku. Serek wiejski (cottage cheese) pochodzi z USA. Powstał w połowie XIX wieku, kiedy producenci masła zaczęli zastanawiać się, co zrobić z mlekiem pozostałym z jego produkcji. Małe granulki sera, które powstawały podczas ubijania masła połączono z mlekiem i tak powstał nowy rodzaj przysmaku nabiałowego. Angielskiej nazwy cottage cheese użyto po raz pierwszy w 1931 roku na łamach czasopisma Dodey’s Lady’s Book.

Pierwszym polskim producentem serka wiejskiego była Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Piątnica - i jest liderem w tym segmencie. Teraz to jeden ze sztandarowych produktów firmy. 

Klasyczny Serek Wiejski z Piątnicy to delikatne ziarna twarożku zanurzone w słodkiej śmietance. Obecnie smakosze zajadają się już nie tylko podstawową wersją, dostępne są bowiem liczne warianty tego produktu: Serek Wiejski Piątnica z dodatkiem szczypiorku, serek w wersji light, BIO lub bez laktozy. Są też Serki Wiejskie z Piątnicy z dodatkiem różnych owoców lub miodu. Nowością, którą szczególnie upodobali sobie konsumenci żyjący aktywnie, uprawiający rozmaite sporty jest Serek Wiejski wysokobiałkowy.