Partnerzy portalu
31 marca do Światowy Dzień Budyniu fot. shutterstock

31 marca do Światowy Dzień Budyniu

Autor: www.horecatrends.pl Data: 31 marca 2021 12:24

Budyń - lekkostrawna potrawa o puszystej strukturze, kiedyś przyrządzana na parze, na bazie utartych z cukrem lub masłem żółtek jaj oraz piany ubitej z białek lub kaszy (np, jaglanej) i mleka . 31 marca do Światowy Dzień Budyniu.

Czy wiecie, że budyń zaczerpnął nazwę od francuskiego słowa „boudin”, które oznacza kaszankę - rodzaj wędliny z zastygniętej krwi lub angielskiego pudding. Potrawy na bazie mąki w połączeniu z płynem, fakt ten zaczęto wykorzystywać do przygotowywania różnych dań, w tym budyniu - informuje cookit.pl.

Budyniom niejedna stara książka kucharska poświęcała całe rozdziały. Po 1945 roku "Kuchnia polska" z PRL-u przytacza przepisy inspirowane staropolskimi recepturami. 

Nowoczesna wersja budyniu 

Pyszna, bardziej pożywna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego budyniu to budyń jaglany. Powstaje ze zmiksowanej ugotowanej kaszy jaglanej z dodatkiem mlek.

Budyń jest również uwielbianym składnikiem ciast i ciasteczek!

Co ciekawe W Los Angeles funkcjonuje bar z budyniem... Jak myślicie czy taki pomysł przyjąłby się w naszym kraju?

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz