Partnerzy portalu
3 lipca Dniem Czerwonej Ostrej Papryczki Chili fot. unsplash.com

3 lipca Dniem Czerwonej Ostrej Papryczki Chili

3 lipca obchodzimy Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chili, która nadaje pikantny smak potrawom.

Autor: www.horecatrends.pl Data: 03 lipca 2019 10:30

Przez lata na temat ostrych papryczek chili pojawiło się mnóstwo mitów i nieprawdziwych informacji. Dziś wiadomo, że stanowią cenny dodatek do wielu potraw, nadając im charakter, ale też wykazują pewne zdrowotne właściwości - jako środek rozgrzewający mięśnie i stawy oraz wspomagający leczenie raka.

Chili stosowane jest przede wszystkim w tych kuchniach narodowych, których dania cechują się ostrym smakiem. Z pewnością doskonale sprawdzi się ona podczas przygotowywania dań rodem z Meksyku, Portugalii, Indii i Dalekiego Wschodu. Dzięki nim przygotować można między innymi różnego rodzaju sosy i salsy (np. tabasco), idealnie nadają się jako dodatki do marynat do mięs, a także wielu innych dań. Nikt nie wyobraża sobie chyba prawdziwych meksykańskich enchiladas lub klasycznych tortilli bez pikantnego smaku chilli. Inne przykładowe dania z tym pikantnym warzywem – surowym lub w formie sproszkowanej to m.in. chili con carne, kurczak po indyjsku z chilli i ananasem, krewetki na ostro, kurczak w sosie hoisin, żeberka na ostro, tajska zupa z mleczkiem kokosowym, sałatka z pomidorkami cherry i papryczką chili, sałatka z kurczaka na ostro, czy sałatka makaronowa z papryczką chili i tuńczykiem.

Za ostry smak papryki chili odpowiada kapsaicyna, która ma własności drażniące i rozgrzewające skórę i błony śluzowe. Wywołuje uczucie ciepła i zaczerwienienie skóry i błon śluzowych, jednak nie powoduje ich stanu zapalnego, jak np. pieprz czy gorczyca. Silnie piekący smak, jaki odczuwamy przy doustnym spożyciu papryki chili wywołany jest przez podrażnienie zakończeń czuciowych oraz termicznych nerwów. Drogą odruchową powoduje to rozszerzenie naczyń krwionośnych błon śluzowych i skóry oraz położonych pod nimi narządów. 

View this post on Instagram

A dzisiaj pyszna propozycja obiadowa, czyli słodko-ostra zupa tajska, na którą składniki otrzymałam od @przepis_w_garze 😊 Składniki: 1 l rosołu lub bulionu pojedyncza pierś z kurczaka lub kostka tofu cebula papryka cukinia papryczka chilli 400 ml mleka kokosowego łodyga trawy cytrynowej 1 łyżeczka ziaren kolendry sos sojowy 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 łyżka soku z limonki 1 łyżka oleju kokosowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego imbiru sól himalajska pieprz świeża kolendra marynowane kolby kukurydzy makaron ryżowy Bulion zaczynamy gotować w dużym garnku. Kurczaka lub tofu kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy pastę curry i sos sojowy. Podsmażamy pokrojone w kostkę składniki. Cebulę opalamy nad palnikiem, aż zacznie robić się czarna. Mięso/tofu i cebulę dodajemy do bulionu. Paprykę i cukinię kroimy w paski, również dodajemy do zupy. Doprawiamy obficie solą, sosem sojowym, pieprzem, ziarnami kolendry, sokiem z limonki i startym imbirem. Z papryczki chilli pozbywamy się pestek i dodajemy drobno posiekaną do zupy. Następnie dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i trawę cytrynową. Wlewamy mleko kokosowe, mieszamy i sprawdzamy czy zupa jest odpowiednio doprawiona. Gotujemy do miękkości składników. Podajemy z ugotowanym makaronem ryżowym, kolbami mini kukurydzy i świeżą kolendrą. Smacznego! #thaisoup#coconutsoup#zupatajska#zupa#instazupa#asiansoup#przepiswgarze#zupanaostro#foodphotography#feedfeed#feedfeedvegan#fotografiakulinarna#przepisnazupe

A post shared by Aleksandra Sadłowska (@olasad.food) on

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.