3 lipca to Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chili



horecatrends.pl - 03 lipca 2020 14:05


3 lipca obchodzimy Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chili, która nadaje pikantny smak potrawom.

Za ostry smak papryki chili odpowiada zawarta w jej owocach kapsaicyna, która ma własności drażniące i rozgrzewające skórę i błony śluzowe. Wywołuje uczucie ciepła i zaczerwienienie skóry i błon śluzowych, jednak nie powoduje ich stanu zapalnego, jak np. pieprz czy gorczyca.

Papryczka chili wyostrza smak wielu dań mięsnych i rybnych oraz sałatek. Przykładowe dania z tym pikantnym warzywem – surowym lub w formie sproszkowanej to m.in. chili con carne, kurczak po indyjsku z chilli i ananasem, krewetki na ostro, kurczak w sosie hoisin, żeberka na ostro, tajska zupa z mleczkiem kokosowym, sałatka z pomidorkami cherry i papryczką chili, sałatka z kurczaka na ostro, czy sałatka makaronowa z papryczką chili i tuńczykiem.