Czernina, wodzionka i flaki - te zupy znalazły się w piewszej dziesiątce najgorszych zup na świecie według Taste Atlas. Dodatkowo zupa na bazie rosołu i krwi znalazła się na pierwszym miejscu zestawienia.
Czernina uplasowała się na pierwszym miejscu rankingu najgorszych zup świata, pochodząca ze Śląska wodzionka - na czwartym miejscy, a flaki - na ósmym.
Pierwsza dziesiątka rankingu wygląda następująco:
10. Rassolnik (Rosja)
9. Szczy (Rosja)
8. Flaki (Polska)
7. Krumplives (Węgry)
6. Sancochado (Peru)
5. Kyselo (Czechy)
4. Wodzionka (Śląsk, Polska)
3. Changua (Kolumbia)
2. Rybi polevka (Czechy)
1. Czernica (Polska)
Dodatkowo czernina jako jedyna potrawa z Polski znalazła się w zestawieniu najgorszych potraw świata wg Taste Atlas. Zupa ta uplasowała się na 11. miejscu.
Czernina znana jest już od wieków jako czarna polewka. którą podawano kawalerowi kiedy odrzucano jego zaloty do panny. Czernicę przygotowuje się na bazie rosołu i krwi z kaczki, gęsi lub królika. Zupa ta jest zaprawiana octem, a podaje z kluskami lanymi lub makaronem. Do czerniny dodaje się także suszone lub świeże owoce.
Taste Atlas to portal będący przewodnikiem turystycznym po tradycyjnych kuchniach, publikującym recenzje potraw i restauracji. Cyklicznie zamieszcza rankingi dotyczące m.in. najlepszych kuchni świata, najlepszych restauracji i potraw.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.