4 maja swoje święto obchodzą wszyscy piekarze. To dzięki nim możemy zajadać się pysznymi bułeczkami czy chrupiącym chlebem
Ciężka praca, często w nocy lub w święta i przy wysokich temperaturach - piekarze obchodzą 4 maja swoje święto.
Jak wygląda praca piekarza? Jak tłumaczą Piekarnie Putka, w ciągu dnia w piekarni przygotowywane są składniki na chleb, wymagające czasu na obróbkę, np. niektóre typy ziaren, które należy namoczyć, a także zakwas i inne elementy wymagające dojrzenia. Piekarze pracujący przy wypieku chleba dzielą się na ciastowych, stołowych i piecowych. Praca ich wszystkich decyduje o ostatecznej jakości chleba. Wielu ekspertów wskazuje jednak na nieocenioną rolę ciastowego, bo to wytwór jego rąk stanowi punkt wyjścia do dalszej pracy innych piekarzy .
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.