4 stycznia to Dzień Spaghetti



www.horecatrends.pl/ Wikipedia - 04 stycznia 2021 11:04


Spaghetti to rodzaj długiego, cienkiego makaronu, podstawa dań tradycyjnej kuchni włoskiej. W języku polskim słowo to bywa również używane w odniesieniu do potraw z tego makaronu - ifnnformuje Wikipedia.

Z okazji Dnia Spaghetti życzymy smacznego! Chyba już wiadomo co dziś na obiad...

Typowe spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i opcjonalnie posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).

{instagram;https://www.instagram.com/p/CJnk1D1nKJY/}

Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente, tzn. lekko twarde, ale nie surowe. Po rozciągnięciu i przełamaniu dobrze ugotowanego makaronu, nitka wydaje charakterystyczny trzask, a w jej przekroju widoczna jest niewielka kropeczka, świadcząca o nieprzegotowaniu. Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego przyrządzaniu.

{instagram;https://www.instagram.com/p/CJnjr8Sq2KI/}

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się je z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum.

{instagram;https://www.instagram.com/p/B9OpSEBIioc/}