Partnerzy portalu
4 trendy na 2020 według Instytutu Kulinarnego Transgourmet fot. Selgros

4 trendy na 2020 według Instytutu Kulinarnego Transgourmet

Autor: horecatrends.pl Data: 27 stycznia 2020 14:24

Less waste, weganizm, kuchnia etniczna i convenience food – Bartosz Peter, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet w Piasecznie, wymienia najciekawsze trendy, które będą kształtować rok 2020.

Jak tłumaczy, Bartosz Peter, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet w Piasecznie, rynek gastronomiczny na świecie nieustannie ewoluuje, a trendy są próbą odpowiedzi na te zmiany.

Rosnąca świadomość dotycząca diety, pochodzenia produktów, inspiracje kuchniami świata, ale też dbałość o środowisko to zjawiska, które mają największy wpływ na branżę i kształtujące się trendy.

Less waste     

Większa świadomość wiąże się z większą odpowiedzialnością. Konsumenci chcą marnować mniej i oczekują tego od miejsc, do których chodzą. Chcą, aby słowo ekologia nie było tylko frazesem, ale filozofią, którą twórcy tych miejsc się kierują.

–  Obserwujemy ten trend i oferujemy naszym klientom szkolenia i warsztaty z zakresu kuchni less waste prowadzone przez ekspertów w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie. Mamy świadomość jak ważny jest szacunek do produktu oraz niemarnowanie żywności, dlatego staramy się promować takie zachowanie także wśród młodych adeptów sztuki kulinarnej. W niedawno organizowanym przez Transgourmet i Selgros Cash&Carry konkursie kulinarnym dla szkół gastronomicznych jednym z kryterium oceny było właściwe zagospodarowanie produktów i ich niemarnowanie. Ponadto staramy się stale poszerzać asortyment hal o produkty przyjazne środowisku i odpowiadające zmieniającym się potrzebom konsumentów. Niedawno wprowadziliśmy m.in.: biodegradowalne, papierowe i drewniane opakowania jednorazowe z certyfikatem FSC – wymienia Bartosz Peter.

Weganizm, wegetarianizm i fleksitarianizm

Coraz więcej ludzi decyduje się na ograniczenie spożycia mięsa lub całkowitą eliminację produktów odzwierzęcych w diecie. Warszawa od kilku lat plasuje się w czołówce najbardziej przyjaznych weganom miast świata. W całej Polsce liczba wegetariańskich restauracji oraz miejsc z bezmięsnymi opcjami w menu rośnie.

– W halach Selgros Cash&Carry klienci znajdą niezwykle szeroki asortyment świeżych warzyw, owoców, grzybów i ziół z całego świata. Codzienne dostawy, kontrola jakości oraz przechowywanie towarów w warunkach chłodniczych gwarantują najwyższą świeżość. Ponadto oferta produktów wegetariańskich oraz wegańskich pozwala tworzyć zarówno doskonałe bezmięsne dania polskiej kuchni, jak i oryginalne potrawy pochodzące z całego świata – mówi ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet w Piasecznie.

Kuchnia etniczna

W 2020 konsumenci jeszcze chętniej będą podróżować w kuchni a egzotyczne smaki i aromaty będą gościły na stołach coraz częściej.

– Hale Selgros Cash&Carry oferują bogaty asortyment produktów z różnych zakątków świata, zarówno przypraw, warzyw i owoców, jak i świeżych ryb i owoców morza. W odpowiedzi na ten trend chcemy także dzielić się wiedzą, jak korzystać z bogactwa składników przygotowując tradycyjne dania kuchni z całego globu. W Instytucie Kulinarnym Transgourmet inspirujemy nie tylko podczas szkoleń z kuchni świata, ale także pokazujemy jak łączyć ze sobą wpływy różnych kulinarnych kultur. Pod koniec listopada gościliśmy Macieja Nowickiego, szefa kuchni w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, który poprowadził warsztaty „Koreański Jang w kuchni polskiej”. Podczas spotkania uczestnicy poznawali tajniki tradycyjnych koreańskich past i możliwości ich zastosowania w polskiej kuchni – opowiada Peter.

Convenience food

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz