Partnerzy portalu
4 trendy na 2020 według Instytutu Kulinarnego Transgourmet fot. Selgros

4 trendy na 2020 według Instytutu Kulinarnego Transgourmet

Less waste, weganizm, kuchnia etniczna i convenience food – Bartosz Peter, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet w Piasecznie, wymienia najciekawsze trendy, które będą kształtować rok 2020.

Autor: horecatrends.pl Data: 28 stycznia 2020 08:47

Jak tłumaczy, Bartosz Peter, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet w Piasecznie, rynek gastronomiczny na świecie nieustannie ewoluuje, a trendy są próbą odpowiedzi na te zmiany.

Rosnąca świadomość dotycząca diety, pochodzenia produktów, inspiracje kuchniami świata, ale też dbałość o środowisko to zjawiska, które mają największy wpływ na branżę i kształtujące się trendy.

Less waste     

Większa świadomość wiąże się z większą odpowiedzialnością. Konsumenci chcą marnować mniej i oczekują tego od miejsc, do których chodzą. Chcą, aby słowo ekologia nie było tylko frazesem, ale filozofią, którą twórcy tych miejsc się kierują.

–  Obserwujemy ten trend i oferujemy naszym klientom szkolenia i warsztaty z zakresu kuchni less waste prowadzone przez ekspertów w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie. Mamy świadomość jak ważny jest szacunek do produktu oraz niemarnowanie żywności, dlatego staramy się promować takie zachowanie także wśród młodych adeptów sztuki kulinarnej. W niedawno organizowanym przez Transgourmet i Selgros Cash&Carry konkursie kulinarnym dla szkół gastronomicznych jednym z kryterium oceny było właściwe zagospodarowanie produktów i ich niemarnowanie. Ponadto staramy się stale poszerzać asortyment hal o produkty przyjazne środowisku i odpowiadające zmieniającym się potrzebom konsumentów. Niedawno wprowadziliśmy m.in.: biodegradowalne, papierowe i drewniane opakowania jednorazowe z certyfikatem FSC – wymienia Bartosz Peter.

Weganizm, wegetarianizm i fleksitarianizm

Coraz więcej ludzi decyduje się na ograniczenie spożycia mięsa lub całkowitą eliminację produktów odzwierzęcych w diecie. Warszawa od kilku lat plasuje się w czołówce najbardziej przyjaznych weganom miast świata. W całej Polsce liczba wegetariańskich restauracji oraz miejsc z bezmięsnymi opcjami w menu rośnie.

– W halach Selgros Cash&Carry klienci znajdą niezwykle szeroki asortyment świeżych warzyw, owoców, grzybów i ziół z całego świata. Codzienne dostawy, kontrola jakości oraz przechowywanie towarów w warunkach chłodniczych gwarantują najwyższą świeżość. Ponadto oferta produktów wegetariańskich oraz wegańskich pozwala tworzyć zarówno doskonałe bezmięsne dania polskiej kuchni, jak i oryginalne potrawy pochodzące z całego świata – mówi ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet w Piasecznie.

Kuchnia etniczna

W 2020 konsumenci jeszcze chętniej będą podróżować w kuchni a egzotyczne smaki i aromaty będą gościły na stołach coraz częściej.

– Hale Selgros Cash&Carry oferują bogaty asortyment produktów z różnych zakątków świata, zarówno przypraw, warzyw i owoców, jak i świeżych ryb i owoców morza. W odpowiedzi na ten trend chcemy także dzielić się wiedzą, jak korzystać z bogactwa składników przygotowując tradycyjne dania kuchni z całego globu. W Instytucie Kulinarnym Transgourmet inspirujemy nie tylko podczas szkoleń z kuchni świata, ale także pokazujemy jak łączyć ze sobą wpływy różnych kulinarnych kultur. Pod koniec listopada gościliśmy Macieja Nowickiego, szefa kuchni w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, który poprowadził warsztaty „Koreański Jang w kuchni polskiej”. Podczas spotkania uczestnicy poznawali tajniki tradycyjnych koreańskich past i możliwości ich zastosowania w polskiej kuchni – opowiada Peter.

Convenience food

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.