Partnerzy portalu
5 bałkańskich inspiracji kulinarnych, które rozgrzeją polski październik fot. unsplash.com / Canva

5 bałkańskich inspiracji kulinarnych, które rozgrzeją polski październik

Dużo mięsa, owoców morza, warzyw i aromatu - bywalcy dzikich Bałkanów wiedzą jak nasycić się i rozgrzać serwując mocno doprawione, sycące i niekiedy inspirowane Bliskim Wschodem potrawy z Bośni i Hercegowiny, Chorwacji, Serbii czy Macedonii.

Autor: www.horecatrends.pl Data: 07 października 2019 08:31

1. Po pierwsze papryka

Papryka to chyba pierwsze skojarzenie z kuchnią bałkańską. To właśnie ona bez wątpienia jest królową wszystkich bałkańskich warzyw. Może grać główną rolę, może być dodatkiem. Papryka jest też składnikiem licznych przetworów ze słynnymi ajvarem i pidżurem na czele. A jej sproszkowana słodka lub ostra wersja jest ulubioną przyprawą, którą dodaje się do wszelkich mięsnych gulaszy, zup, sosów oraz jako składnik zasmażki. To właśnie ona nadaje bałkańskim daniom charakterystyczny smak.

2. Po drugie - mięso!

Ćevapčići (lub cevapi) to podstawa mięsnego menu na Bałkanach. To małe ruloniki z mięsa wołowego lub baraniego, przygotowane na ruszcie, podawane często z paprykowym sosem ajvar, siekaną cebulą oraz z pyszną, miękką pitą. 

Kolejne danie dla mięsożerców to pljeskavica, czyli okrągły mielony kotlet, przypominający sporych rozmiarów burger, zwykle przygotowany z mieszanki różnych mięs (jagnięcina, wołowina, wieprzowina), czasem nadziewany serem, najlepszy z dodatkiem ajvaru. Można spotkać w wersji "na talerzu" lub w formie burgera, tak jak podaje nam wrocławski koncept street foodowy Bałkan Burger.

3. Sycące ciasto

Burek / byrek / börek to przypominające gruzińskie chaczapuri ciasto półfrancuskie nadziewane np. mięsem, serem, szpinakiem, ziemniakami czy nawet dynią to klasyk bałkańskich przekąsek. Idealne w trasie lub na śniadanie - syci i jest wspaniałym comfort foodem.

4. Bałkańska sałatka "jarzynowa"

Sałatka szopska jest tradycyjną sałatką serwowaną w Bułgarii i na Bałkanach. Prosty skład (pomidory, ogórki, biała papryka, cebula i słony twardy biały ser – owczy lub krowi) sprawi, że każdy może ją przyrządzić w domu i przypomnieć sobie słodki i orzeźwiający smak lata!

5. Kawa z tygielka

Kawa z tygielka, czyli kawa po turecku/bośniacku/grecku to tradycyjna forma parzenia, która została w 2013 roku wpisana na listę światowego niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Kawa po turecku, bośniacku czy grecku (w zależności od regionu stosowane są różne nazwy) podawana jest zazwyczaj z wodą i lokum (słodycze) lub dużą ilością cukru. Specjalny rytuał dotyczy jej picia: najpierw lokum, potem woda i dopiero kawa.

ZAINSPIROWANI?

SMACZNEGO!

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.