Partnerzy portalu
5 czerwcowych inspiracji o smaku wakacji fot. unsplash.com / materiały prasowe / Canva

5 czerwcowych inspiracji o smaku wakacji

Kiedy temperatury za oknem przekraczają 20 st.C nasze podniebienia łakną nowych, orzeźwiających smaków! Dlatego na bok odstawiamy ciepłe przekąski i napoje, zastępując je lekkimi drinkami, mrożoną kawą i cold brew oraz lekkimi daniami i deserami na bazie sezonowych owoców i warzyw! Takich też przysmaków szukamy podczas wakacyjnych podróży. Dzięki naszym czerwcowym inspiracjom dowiesz się, co jest na topie w tym sezonie!

Autor: PM, www.horecatrends.pl Data: 10 czerwca 2019 07:59

1. Koktajle, bąbelki i szprycery

Początek czerwca przyniósł słońce i upały, więc pijemy w iście włoskim stylu! Na plenerowych imprezach nie może więc zabraknąć orzeźwiających drinków, które zbytnio nie zawrócą w głowie, a umilą spędzanie czasu w gronie przyjaciół i znajomych.

Jeszcze nie dawno na imprezach królowało prosecco. Portal F5.pl donosi, że prawdziwym hitem lata 2019 będą szprycery - bąbelkowe drinki rodem z Włoch. We Włoszech najpopularniejszy drink pijany w czasie aperitifu to Aperol Spritz, który bazuje na słodkim, 11 proc. likierze z gorzkich pomarańczy, rabarbaru oraz ziół, a dodawany do niego są prosecco, woda sodowa, kostki lodu i plasterki pomarańczy.

- Nazwa Spritz zrodziła się już za czasów panowania Napoleona, gdy żołnierze wojsk austriackich opanowali region Veneto w północno-wschodnich Włoszech. Z braku dostępu do ulubionego piwa, zaczęli pić wino, które z powodu upału rozcieńczano wodą gazowaną, by zbyt szybko nie uderzało do głowy. Proces ten nosi nazwę szprycowania i stąd nazwa Spritz, a każdy drink z dodatkiem gazu to właśnie szprycer - czytamy na F5.pl.

Bary już "podłapały" ten trend i serwują szprycerki w rozmaitych wersjach smakowych:

Ciekawą okazją do delektowania się koktajlami i szprycerami oraz smakowania włoskiej kuchni to odbywający się w weekend 7-9 czerwca Aperitivo Time Food Festival, w nowej lokalizacji na mapie Warszawy, czyli – Elektrowni Powiśle. Wstęp na wydarzenie jest darmowy, więc wszyscy chętni będą mieli okazję poczuć prawdziwie włoski klimat popołudniowego aperitivo! Odwiedziliśmy to ciekawe wydarzenie:

Rozpropagować kulturę picia koktajli może wspierać World Class Coctail Festival - organizowany przez te same osoby, które koordynują Restaurant Week i Fine Dining Week. To wydarzenie dedykowane kulturze umiarkowanego picia dobrych jakościowo trunków. Odbywa się w terminie 5-16 czerwca w całej Polsce. Za 2 drinki zapłacimy 29 zł.

- Promujemy kunszt, sztukę, doświadczenie barmańskie oraz coctail baru jako pewnego rodzaju spędzenia czasu ze znajomymi. Najważniejsze akcepty tego festiwalu rozłożone są właśnie na towarzyskość, wnętrza, kulturę barmańską, a sam alkohol jest uzupełnieniem - mówi Maciek Żakowski, jeden z organizatorów wydarzenia.

View this post on Instagram

Czeeeeeść Poznań! ✊🏻✨💪🏻 @worldclass_cocktailfestival wystartował! 🍸🍹🍾 Rozpoczęliśmy go degustacją 5 festiwalowych propozycji w @dram_explorers 🌎 To już kolejna edycja festiwalu, podczas której możecie wybrać się do fajnych miejsc (w tym przypadku koktajl bary i restauracje z rozbudowanym barem 🍻), odkryć nieznane i kupić dwa koktajle za 29 PLN 💰💵💸 Rezerwacji dokonujecie przez stronkę www.CocktailFestival.pl 📲 Festiwal trwa przez dwa tygodnie (TAKŻE W WEEKENDY!!! 🤗) i kończy się 16 czerwca 🤩 Wśród poznańskich lokali biorących udział znajdziecie między innymi: @concordia_taste, @twelvecocktails, @orzopoznan & more! Jednak pamiętajcie, że koktajlowa uczta… najlepiej smakuje ze znajomymi - zabierajcie także i ich, aby móc się bawić, eksplorować! 💛♥️💜 Dzięki @schatzii_, @julkalewicka, @nataliamocha, @milkandsun za miłe towarzystwo! Na tą degu zaprosiliśmy też naszą obserwatorkę - @martitamal, która okazała się turbo kreatywną i pozytywną dziewczyną 🤭💛✨ O takie sociale walczyliśmy, w których online spotyka się z onlinem i wspólnie zasiadamy do stołu! 😍💪🏻 BTW. Zajrzyjcie na Stories, tam dzielimy się migawkami z tego wieczoru! 🍷 #mytujemy #mytujemypoznan #cityofpoznan #poznan #miastopoznan #cocktailfestival #worldclass #cocktails #ginfizz #gincocktails #passionfruit #summerdrinks #raiseaglass #happyhour #fruitycocktails #mixology #thirsty #cocktailstyle #cocktailbars #mixologyguide #bestbars #drinksdrinksdrinks #cocktailgram #cocktailtime #prettydrinks #classiccocktail #bartenderskills #ratusz #rynek

A post shared by MYTUJEMY (@mytujemy) on

2. Sezonowo - coś na ząb

Rozpoczynający się sezon na groszek cukrowy, kalafiory, botwinkę czy kwiaty cukinii pozwala na kreowanie nowych przepisów i testowanie nowych połączeń kulinarnych. Aż ślinka cieknie oglądając smakowite zdjęcie na Instagramie:

Na samą myśl o chłodniku z botwinką, rzodkiewką, ogórkiem i koperkiem przechodzą nas ciarki:

3. Co na czerwcowy deser?

Truskawki, rabarbar, porzeczki, czereśnie, agrest... Początek sezonu owocowego to prawdziwe święto dla miłośników deserów. Ciasta, torty, musy, kompoty, puddingi z owocami - to obowiązkowa przekąska tego miesiąca!

View this post on Instagram

Kochani, po wczorajszym głosowaniu wychodzi na to, że drużyna rabarbarowa jest prawie na równo z drużyną truskawkową 😄 Dlatego zdecydowałem, że w pierwszym przepisie połączę te dwa składniki. Jest słodko, prosto i super smacznie - to taki mój mały komfort food dla Was. Łapcie, próbujcie i dodajcie coś od siebie - po to są przepisy! 😀 🍰 Truskawki i rabarbar pod kruszonką • Składniki: 1 kg truskawek 3-4 łodygi rabarbaru laska wanilii 4 łyżki cukru trzcinowego kruszonka: 200 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru trzcinowego • Przygotowanie: Wytnij szypułki truskawek i pokrój je na pół. Rabarbar obierz i pokrój w 3 cm kawałki. Przełóż pokrojone owoce do brytfanki. Przetnij laskę wanilii wzdłuż na pół i wyskrob ziarenka końcówką noża lub łyżeczką - dodaj do owoców. Całość wymieszaj ze sobą. Kruszonka: w misce wymieszaj mąkę z cukrem, dodaj kawałki masła. Wyrób ciasto na kruszonkę. Przykryj owoce kruszonką. Włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 st i piecz na złoty kolor (ok 30-35 min). Serwuj z jogurtem, lodami lub kwaśną śmietanę. • TIP: Do zrobienia kruszonki użyj zimne masło, na początku będzie ciut trudnej, ale gwarantuje cudowną strukturę kruszonki. . . . . . . #davidgaboriaud #frenchchef #newrecipe #dessert #strawberries #rhubarb #sweet #crumble #baking #homecooking #easyrecipe #comfortfood #vanilia #delicious #foodphotography #seasonaldessert #strawberryandrhubarb #strawberrylicious #cośfrancuskiego #sezonnatruskawki #sezonnarabarbar #przepiszrabarbarem #truskawki #rabarbar 📷: @buczkowskaprzezdzik

A post shared by David Gaboriaud (@davidgaboriaud) on

To wspaniale, że blogerzy uczą Polaków także jak łączyć miłość do owoców sezonowych z trendem #zerowaste!

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.