Partnerzy portalu
5 eksportowych nowinek kulinarnych, które zagościły na stałe w menu Polaków fot. unsplash.com / Canva

5 eksportowych nowinek kulinarnych, które zagościły na stałe w menu Polaków

Autor: PP, Horecatrends.pl Data: 19 stycznia 2020 15:19

Pochodzą z różnych stron świata i początkowo ich pojawienie się na polskim rynku gastronomicznym lub spożywczym stanowiło nie lada ekscytację. Obecnie na stałe zagościły w naszym menu - choć często serwowane są w typowo 'słowiański' sposób.

1. Ramen 4ever

Ramen to jedną z popularniejszych zup kuchni japońskiej. Przepis na nią przywędrował z Chin, a dzisiaj znanych jest kilka odmian tej potrawy. Różnią się od one pod względem użytego mięsa, dodatków, a także koloru bulionu.

Może to miłość Polaków do zup, albo podobieństwo do rosołu, sprawiło, że chcemy jeść coraz więcej ramenu i odkrywać jego nowe smaki i warianty.

2. Matcha na słodko

Matcha, czyli zielona herbata w proszku - dopiero od niedawna zdobywa ogromną popularność, mimo że jej właściwości są znane od tysiącleci. Naukowcy i dietetycy przekonują, że matcha jest bogata w antyoksydanty, które mogą zapobiec rozwojowi m.in. nowotworów i chorób układu krążenia. Poza tym ułatwia odchudzanie.

Może właśnie dlatego dodawana jest do deserów? 

Sproszkowana japońska zielona herbata dobrze komponuje się z twarożkiem w serniku, limonką lub cytryną, białą czekoladą lub malinami. Jej właściwości zdrowotne sprawiły, że jest także chętnie dodawana do śniadaniowych owsianek.

Ciasta, torty i makaroniki z dodatkiem matchy kuszą różnymi odcieniami zieleni i powoli wypierają szpinakowe pyszności.

3. Alternatywa dla pączków

Jeśli znudziły się wam klasyczne gofry, pączki czy faworki - jest alternatywa!

Churros to tradycyjny hiszpański (i meksykański) smakołyk w postaci smażonych w tłuszczu "pręcików" z ciasta parzonego, wyciskanego za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Po usmażeniu posypuje się je cukrem pudrem i podaje z gorącą czekoladą (lub sosem czekoladowym). W sam raz na zimowe wieczory!

4. Superfoods dla zdrowia

Zdaniem ekspertów, Polacy są otwarci na nowości i produkty funkcjonalne. Polska jest jednym z największych w Europie rynków suplementów diety – mniej istotne jest, co to jest za produkt, ale bardzo istotne jest, jaką on ma funkcję. Więc jeżeli superfoods będą dobrze komunikowane i podane, to zdecydowanie możemy powiedzieć, że Polacy są otwarci na tego typu nowości.

Nie ma jednoznacznej definicji dla „superfoods”. Terminem tym określa się na ogół żywność bogatą w składniki odżywcze, których właściwości uważane są za szczególnie korzystne dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Nie istnieje także zamknięta lista produktów spełniających kryteria superfoods. W Polsce coraz więcej producentów decyduje się na rozwój linii, w których powstają nietypowe koncepty z dodatkiem takich składników, jak: jagody goji, acai, nasiona chia czy glony wakame.

5. Zamiast hummusu

Baba ghanoush to ponoć 'brzydsza' siostra hummusu. Przygotowuje się ją z bakłażana oraz tahiny i jada z cienkim chlebem lub wykorzystuje jako dip do innych potraw. Świetnie smakuje z ryżem i grillowaną rybą oraz z falafelem. Dodatkowo jest bardzo prosta w przygotowaniu.

W końcu hummus znają już wszyscy, a baba ganoush jest w Polsce coraz bardziej popularną pastą, a przygotowuje się ją znacznie szybciej. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz