Partnerzy portalu
5 eksportowych nowinek kulinarnych, które zagościły na stałe w menu Polaków fot. unsplash.com / Canva

5 eksportowych nowinek kulinarnych, które zagościły na stałe w menu Polaków

Pochodzą z różnych stron świata i początkowo ich pojawienie się na polskim rynku gastronomicznym lub spożywczym stanowiło nie lada ekscytację. Obecnie na stałe zagościły w naszym menu - choć często serwowane są w typowo 'słowiański' sposób.

Autor: PP, Horecatrends.pl Data: 20 stycznia 2020 07:50

1. Ramen 4ever

Ramen to jedną z popularniejszych zup kuchni japońskiej. Przepis na nią przywędrował z Chin, a dzisiaj znanych jest kilka odmian tej potrawy. Różnią się od one pod względem użytego mięsa, dodatków, a także koloru bulionu.

Może to miłość Polaków do zup, albo podobieństwo do rosołu, sprawiło, że chcemy jeść coraz więcej ramenu i odkrywać jego nowe smaki i warianty.

2. Matcha na słodko

Matcha, czyli zielona herbata w proszku - dopiero od niedawna zdobywa ogromną popularność, mimo że jej właściwości są znane od tysiącleci. Naukowcy i dietetycy przekonują, że matcha jest bogata w antyoksydanty, które mogą zapobiec rozwojowi m.in. nowotworów i chorób układu krążenia. Poza tym ułatwia odchudzanie.

Może właśnie dlatego dodawana jest do deserów? 

Sproszkowana japońska zielona herbata dobrze komponuje się z twarożkiem w serniku, limonką lub cytryną, białą czekoladą lub malinami. Jej właściwości zdrowotne sprawiły, że jest także chętnie dodawana do śniadaniowych owsianek.

Ciasta, torty i makaroniki z dodatkiem matchy kuszą różnymi odcieniami zieleni i powoli wypierają szpinakowe pyszności.

3. Alternatywa dla pączków

Jeśli znudziły się wam klasyczne gofry, pączki czy faworki - jest alternatywa!

Churros to tradycyjny hiszpański (i meksykański) smakołyk w postaci smażonych w tłuszczu "pręcików" z ciasta parzonego, wyciskanego za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Po usmażeniu posypuje się je cukrem pudrem i podaje z gorącą czekoladą (lub sosem czekoladowym). W sam raz na zimowe wieczory!

4. Superfoods dla zdrowia

Zdaniem ekspertów, Polacy są otwarci na nowości i produkty funkcjonalne. Polska jest jednym z największych w Europie rynków suplementów diety – mniej istotne jest, co to jest za produkt, ale bardzo istotne jest, jaką on ma funkcję. Więc jeżeli superfoods będą dobrze komunikowane i podane, to zdecydowanie możemy powiedzieć, że Polacy są otwarci na tego typu nowości.

Nie ma jednoznacznej definicji dla „superfoods”. Terminem tym określa się na ogół żywność bogatą w składniki odżywcze, których właściwości uważane są za szczególnie korzystne dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Nie istnieje także zamknięta lista produktów spełniających kryteria superfoods. W Polsce coraz więcej producentów decyduje się na rozwój linii, w których powstają nietypowe koncepty z dodatkiem takich składników, jak: jagody goji, acai, nasiona chia czy glony wakame.

5. Zamiast hummusu

Baba ghanoush to ponoć 'brzydsza' siostra hummusu. Przygotowuje się ją z bakłażana oraz tahiny i jada z cienkim chlebem lub wykorzystuje jako dip do innych potraw. Świetnie smakuje z ryżem i grillowaną rybą oraz z falafelem. Dodatkowo jest bardzo prosta w przygotowaniu.

W końcu hummus znają już wszyscy, a baba ganoush jest w Polsce coraz bardziej popularną pastą, a przygotowuje się ją znacznie szybciej. 

View this post on Instagram

Nigdy nie byłam specjalnie fanką baba ganoush, ale wersja z orzechami włoskimi i odrobiną wegańskiego jogurtu, to sztos! 🍆 Polecam wszystkim nie przekonanym do tej pasty! 💜 Składniki znajdują się na 2 zdjęciu, a przepis poniżej: - Piekarnik nastawcie na 200C. Blachę do pieczenia wyłóżcie papierem, bakłażana umyjcie i osuszcie. Przekrójcie go na pół, przekrojoną część posmarujcie lekko oliwą i włóżcie tą częścią do dołu. Wstawcie do piekarnika na ok. 40-45 minut. Po tym czasie bakłażana wyjmijcie i pozwólcie mu trochę ostygnąć! - Orzechy włoskie dokładnie posiekajcie. Ząbek czosnku obierzcie i również posiekajcie. - Do kielicha blendera włóżcie miąższ z upieczonego bakłażana (bez skóry), jogurt wegański, orzechy, czosnek, sok z cytryny, przyprawy i dokładnie zblendujcie. - Pastę przełóżcie do słoiczka lub pojemnika i przechowujcie w lodówce do ok. 3 dni. Najbardziej polecamy z grzankami z pełnoziarnistego pieczywa, polane chlustem oliwy, z dodatkową orzechową posypką i natką pietruchy! 🌿 (Paulina) #vegan #veganbreakfast #veganfood #veganrecipes #veganbabaghanoush #babaganoush #aubergines #aubergine #veganinspiration #wege #wegepasta #wegańsko #weganizm #weganskieprzepisy #cojedzaweganie #weganiepolska #zdrowejedzenie #weganskawarszawa #veganpoland #baklazan #pastazbaklazana #zielonejedzenie #roslinniejemy #weganskiekanapki #greenroutine #plantbased #plantbasedmeals #plantbasedpower #zerowastekitchen #zerowastepolska

A post shared by green routine (@greenroutine_) on

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.