Partnerzy portalu
5 hiszpańskich potraw, które pokochali Polacy Kuchnia hiszpańska uważana jest za bardzo smaczną i zdrową; fot. unsplash.com / Canva

5 hiszpańskich potraw, które pokochali Polacy

Tapasy, gazpacho, paella czy churrosy - to dania, które powoli na stałe wpisują się w menu Polaków. Kuchnia hiszpańska uważana jest za bardzo smaczną i zdrową - nie bez przyczyny wielu najsławniejszych szefów kuchni pochodzi właśnie z Hiszpanii.

Autor: PP, www.horecatrends.pl Data: 10 lutego 2020 08:08

1. Coś na ząb

Kuchnia hiszpańska uznawana jest za bardzo różnorodną, ponieważ można w niej znaleźć wyrafinowane dania podawane w najlepszych restauracjach, wszelkiego rodzaju owoce morza, ale także proste przekąski, czyli słynne tapas. Zamawia się je do wina czy sangrii i podawane są w kilku rodzajach na jednym talerzu. A po zjedzeniu jednej porcji idzie się do kolejnego baru i tam zamawia kolejne tapas i kolejną "kolejkę". 

Kraj Basków słynie z własnej wersji tapas zwanej pintxos (po hiszpańsku pinchos). To małe kanapeczki z bagietki i różnymi składnikami – owocami morza, serem, jajkiem, mięsem, warzywami i czymkolwiek innym, co przyjdzie do głowy szefowi kuchni. Podawane są na zimno lub ciepło do białego wina.

2. Zupa na upalne dni...

... czyli chłodnik. Gazpacho to hiszpańska zupa, wywodząca się z Andaluzji. Nie wymaga gotowania i jest podawana na zimno. Gasi pragnienie i syci w trakcie upałów. Podstawą gazpacho jest czosnek, oliwa z oliwek, biały chleb, pomidory i ocet z sherry, który w naszych warunkach można zastąpić octem jabłkowym lub winnym. Gazpacho pierwotnie było daniem biedoty, hiszpańskich robotników, z czasem zaczęło pojawiać się na stołach miłośników ciekawych smaków z całej Europy.

View this post on Instagram

Nie jest to danie francuskie, ale podbiło moje serce kilka lat temu, kiedy nagrywałem program „David w Europie” w Andaluzji, na południu Hiszpanii. Jest to chłodnik z samych dojrzałych na hiszpańskim słońcu pomidorów. Aby uzyskać bardziej gęstą masę Hiszpanie dodają czerstwy biały chleb. Salmorejo podawany jest z szynką długo dojrzewającą i jajkiem na twardo. W Polsce mamy świetne pomidory, niestety sezon na nie jest krótki, więc tym bardziej cieszmy nimi i róbmy jak najwięcej dań na ich bazie. Salmorejo nie wymaga żadnej obróbki, więc jest idealne dla osób, które nie lubią długo stać w kuchni. 🍅 Składniki: chłodnik: 1 kg polskich pomidorów (np. malinowy) 1-2 bułki z dnia poprzedniego (np. kajzerki) cebula dymka (tylko biała część) 2 łyżki octu Jerez (hiszpański ocet, który leżakuje w dębowych beczkach) 2 łyżki oliwy z oliwek ząbek czosnku sól 🍅 Dodatki: 2 jajka od kury z wolnego wybiegu, ugotowane na twardo 2 plastry szynki długo dojrzewającej (np. Serrano) kilka listków bazylii 🍅 Przygotowanie: Sparz pomidory i obierz ze skórki. Pokrój w kawałki. Obierz bułkę ze skóry i namocz w wodzie. Odsącz i odciśnij z nadmiaru wody. Ząbek czosnku obierz i zgnieć. Do blendera wrzuć wszystkie składniki na chłodnik: pokrojone pomidory, odsączony chleb, ząbek czosnku, dwie łyżki octu i dwie łyżki oliwy. Zmiksuj razem na gładką masę. Na koniec dopraw solą do smaku. Włóż do lodówki na minimum godzinę. Plastry szynki posiekaj na drobne paseczki. Podsmaż je na suchej patelni aż będą chrupkie i złociste. Odsącz na ręczniku papierowym. Jajka obierz i pokrój w kostkę. Wlej do miseczek schłodzony chłodnik. Posyp chrupkimi paskami szynki oraz jajkiem. Udekoruj listkami bazylii. Jestem ciekawy jakie są Wasze ulubione chłodniki? . . . . . . . . #davidgaboriaud #frenchchef #newrecipe #salmorejo #coldsoup #spanishcuisine #fresh #homecooking #easyrecipe #comfortfood #delicious #tomatoes #summer #foodphotography #cookbook #jedzenie #hiszpanskichlodnik #pomidory #chlodnik #przepis #warzywa #jedzenienaupały #lato #przepisnalato #pomysłnaszybkiedanie #szybkiobiad #zupa #gotowanie #cośfrancuskiego 📷: @przezdzikbuczkowski

A post shared by David Gaboriaud (@davidgaboriaud) on

3. Złoto Hiszpanii

Barweny, dorady, żabnice, langustynki, mnóstwo rodzajów krewetek, homary… i wiele, wiele innych! Owoce morza to prawdziwe skarby kuchni hiszpańskiej. 

View this post on Instagram

ENG ⬇️ Galicja to jeden z najsmaczniejszych, a jednocześnie moich ulubionych regionów Hiszpanii. W czasie podróży po tym regionie nie można ominąć stolicy - Santiago de Compostela. . Targ Abastos, gwiazdkowe restauracje, wyśmienite owoce morza dostępne praktycznie wszędzie czy nowy gastronomiczny kompleks Mercado La Galiciana to tylko kilka powodów, dla których warto wybrać się do Santiago. . Na blogu w nowym artykule z cyklu: Gdzie zjesc? znajdziecie moje ulubione miejsca w Santiago de Compostela. Link w bio. . . . Galicia is one of the tastiest and at the same time one of my favorite regions in Spain. When traveling around this region, you can't miss the capital - Santiago de Compostela. The Abastos market, restaurants with Michelin stars, delicious seafood available everywhere, or the new gastronomic complex Mercado La Galiciana are just a few reasons why you should go to Santiago.On the blog you will find more pictures and new post: Where to eat? with my favorite places in Santiago de Compostela. Link in bio. . . . #turismodegalicia #galiciafood #foodjournalist #restaurantica #owocemorza #podrozekulinarne #conocer_galicia #foodandtravelblog #visitgalicia #kuchniahiszpanska #foodwriting #culinarytravel #muszle #almejas #culinarytrip #clamshell #kochampodroze #seafooddiet #travellingfoodie #polacywpodróży #flatlayfood #hiszpania🇪🇸 #santiagodecompostela #galicja #travelandeat #wpodróży #zdrowienatalerzu

A post shared by Marta Glinka | Food & Travel (@restaurantica) on

4. Paella - hiszpański rosół?

Paella to hiszpańskie danie przygotowywane na specjalnych patelniach – paellerach. Podstawę dania stanowi krótkoziarnisty ryż (zazwyczaj arroz bomba), szafran, czosnek oraz różne warzywa, mięso (kurczak, wieprzowina, wołowina, króliki) lub owoce morza. Paella jest daniem, które przypomina pod wieloma względami rosół w Polsce. W każdym domu przygotowywana jest nieco inaczej, a nawet jeśli wykorzystywane są takie same składniki, to różni się w smaku. Paella ma też swój dzień, w którym jest zazwyczaj podawana – czwartek.

5. Churros, flan i inne słodkości

Tradycyjne hiszpańskie desery wyróżniają się prostotą przygotowania i użyciem świeżych, lokalnych składników, które zazwyczaj w każdym domu są pod ręką.

W Hiszpanii jada się znacznie więcej słodyczy niż w Polsce. Bardzo często już samo śniadanie jest serwowane na słodko. Zamiłowanie Hiszpanów do słodkości sprawiło, że dzisiaj mogą się oni pochwalić całym mnóstwem tradycyjnych, hiszpańskich deserów. Niektóre są powszechnie znane i rozpowszechnione w innych rejonach świata. Wśród nich są m.in. kruche churrosy podawane z czekoladą, flan czy crema catalana.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.