Partnerzy portalu
5 inspirujących chińskich dań, które pokochali Polacy fot. unsplash.com / Canva

5 inspirujących chińskich dań, które pokochali Polacy

Od 24 do 30 stycznia br. obchodzony jest Chiński Nowy Rok nazywany również Chunjie, czyli Świętem Wiosny (春节). Bez wątpienia jest najważniejszym i najhuczniej obchodzonym świętem w Państwie Środka. Z tej okazji przygotowaliśmy garść kulinarnych inspiracji udowadniających, że kuchnia chińska i polskie podniebienia mają wiele wspólnego!

Autor: PP, Horecatrends.pl Data: 27 stycznia 2020 09:20

1. Naleśniki na słono

Naleśniki to danie odmieniane przez różne style. Nam najbardziej smakują na słodko, ale Chińczycy jednak wolą te w nieco ostrzejszym stylu. Chińskie naleśniki to tak naprawdę rodzaj chińskiego cienkiego pieczywa (podpłomyków). Używa się je jak tortillę, zawija się w nie nadzienie (najbardziej znane dania, podawane z plackami mandaryńskimi to kaczka po pekińsku i wieprzowina Mu Shu), dodaje sosy (np. sos hoisin), zawija w paczuszkę i zjada rękami jak kanapkę. 

2. Pierożki na parze

Chińskie pierożki mogą być gotowane na parze, dodawane do zupy, smażone na oleju. Ten chiński specjał staje się ostatnio bardzo modny.Co ciekawe, Chińczycy wierzą, że to oni wynaleźli pierogi, i od nich sztuki lepienia pierogów nauczyły się ludy stepów, które wiedzę tę rozniosły po szerokim świecie.
Pierogi są jednym z ulubionych dań Chińczyków oraz tradycyjną potrawą spożywaną podczas Chińskiego Nowego Roku (szczególnie w północnej części kraju).

3. Smażony na różne sposoby

Smażony ryż jest prostym daniem kuchni chińskiej. Można go przygotować jako danie wegetariańskie, wtedy wyjdzie smażony ryż z warzywami lub jako danie wegańskie, w tym przypadku to smażony ryż bez jajka. Można też dodać mięso. Przygotowuje się go w woku lub na dużej patelni. 

Na polskich talerzach to danie gości coraz częściej w coraz bardziej wysmakowanym stylu.

View this post on Instagram

Proste pomysły często okazują się najlepsze! Bezmięsne Żeberka lekko posmarowane łagodną musztardą i smażony ryż tworzą ekstra połączenie - pyszne, sycące i odżywcze 💖 Przepis na "maślany" ryż z warzywami, 2 duże porcje: 🍚 ryż ugotowany poprzedniego dnia, około 1z5 szklanki 🍚 3 łyżki margaryny 🍚 1 mała cebula 🍚 2 szklanki świeżych grzybów (shiitake, podgrzybków, maślaków lub boczniaków - na zdjęciu shiitake) 🍚 szklanka mrożonego lub świeżego groszku (nie polecamy używać konserwowego) 🍚 8 pomidorków cherry 🍚 150-200g szpinaku baby 🍚 przyprawy: tymianek, cząber, kurkuma, sól, pieprz . 1. Na dużej patelni rozpuścić połowę margaryny i wrzucić drobno posiekaną cebulę. Gdy lekko się zeszkli, dodać grzyby i smażyć przez ok. 5 minut. 2. Dodać groszek i przyprawy. Gdy groszek się rozmrozi, dodać ryż i wszystko bardzo dokładnie wymieszać. 3. Dodać połowę pozostałej margaryny i smażyć ryż przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. W miedzyczasie pokroić pomidorki na ćwiartki. Dołożyć do ryżu. 4. Gdy pomidorki lekko zmiękną, dodać szpinak i resztę margaryny. Smażyć do momentu, gdy szpinak straci objętość, a ryż będzie widocznie lekko usmażony. W razie potrzeby dodać do smaku więcej margaryny, soli i ziół. 5. Podawać z żeberkami i świeżymi ziołami, na przykład szczypiorkiem Smacznego! 🍖🍛🍖🍛 #bezmiesny #bezmiesnymiesny #bezmiesnezeberka #vegan #vegetarian #plantbased #wege #wega #cojedzaweganie #weganizm #weganskiobiad #weganskiezeberka #wegetarianizm #wegeobiad #smazonyryz #roslinniejemy #przepis

A post shared by Bezmięsny (@bezmiesnymiesny) on

4. Makaron w nieco innym stylu

Podczas gdy wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni raczej do makaronu pszenicznego lub ewentualnie żytniego z sosami we włoskim stylu, Chińczycy do perfekcji opanowali podawanie dań z makaronem z ryżu lub soi. Te - ze względu na traktowanie ich jako bardziej fit - coraz częściej pojawiają się w naszym menu.

5. Z wróżbą, na słodko

W każde chińskie Święto Księżyca rozdaje się rodzinie, znajomym i przyjaciołom ciasteczka, w których ukryte są karteczki z różnymi mądrymi sentencjami. Ciasteczka te można kupić lub upiec samodzielnie. Jak wiadomo, słowiańskim wieczorem wróżb jest wieczór andrzejkowy. Coraz częściej do kompletu wróżb andrzejkowych dołączają chińskie ciasteczka szczęścia. Zabawa jest przednia. Uczestnicy wieczoru wróżb częstują się ciasteczkami, rozłamują je i wyciągają ze środka karteczki z wróżbami na następny rok. Ale są także inne okazje do przewidywania przyszłości!

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.