5 inspirujących owoców i warzyw na początek wakacyjnego sezonu kulinarnego



PP, www.horecatrends.pl - 21 czerwca 2020 23:06


Wyprawa na targ wydaje się być egzotyczną podróżą! Bogactwo zapachów i kolorów zainspiruje każdego foodie do wyczarowania wspaniałych potraw. Pośród sezonowych możemy wybierać spośród nowalijek, botwiny, szparagów, młodej kapusty, rabarbaru, kalafiorów, groszku cukrowego, kalafiorów czy kwiatów cukinii. I jeszcze te owoce - truskawki, porzeczki, czereśnie, agrest...

1. Szparagi - krótki sezon smaku

Sezon na szparagi trwa od końca kwietnia do końca czerwca. Na naszych stołach goszczą szparagi zielone, białe i fioletowe. Świetnie pasują do ryżu, makaronów, potraw z grilla oraz jako samodzielna potrawa - na śniadanie, obiad i kolację.

{instagram;https://www.instagram.com/p/CBiHOLqlPWy/}

{instagram;https://www.instagram.com/p/CBdyW2EJN6m/}

2. Truskawki, czyli ulubiony owoc Polaków

Polacy kochają truskawki – to nasz ulubiony owoc, najbardziej wyczekiwany i najbardziej zyskujący na popularności. Potwierdzają to wyniki „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” realizowanych przez Kantar. Fenomen truskawki polega na tym, że działa na wszystkie zmysły i jest bardzo zdrowa. Mają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Wspomagają naszą odporność. Otwierają sezon na polskie superowoce. 

{instagram;https://www.instagram.com/p/CBfRYciD81s/}

{instagram;https://www.instagram.com/p/CBhhbDHJW1J/}

3. Młode warzywa zaskakują niewinnością

Smak i zapach młodych warzyw jest jak pierwsza miłość... Z tą różnicą, że możemy jej posmakować do roku wraz z początkiem lata! 

N​ajsmaczniejsze są u progu lata: świeża botwinka, kwiaty cukinii, jędrna marchewka, młody bób, szczaw czy ziemniaki kuszą smakiem i są niezwykle zdrowe.

{instagram;https://www.instagram.com/p/CBfF8FqpMAY/}

{instagram;https://www.instagram.com/p/CBp1MoSJrVb/}

4. Wariacje na temat kalafiora

Choć dostępne są praktycznie przez cały rok, to w przededniu lata smakują najlepiej. Kalafior nigdy się nie nudzi – to warzywo można przyrządzić na dziesiątki sposobów. Kalafior to kwiat, któremu nie pozwolono się rozwinąć. Na szczęście, bo dzięki temu wytwarza się część jadalna, czyli tak zwana róża, złożona z mięsistych i pysznych pędów kwiatowych. Jak go przyrządzić? Możliwości jest wiele: „polenta” lub „kuskus” z kalafiora, purée z kalafiora, pizza na kalafiorowym spodzie czy klasycznie gotowany. 

{instagram;https://www.instagram.com/p/CBgZCSxjyts/}

{instagram;https://www.instagram.com/p/CBPspJypMLi/}

5. Rabarbar - owoc czy warzywo? 

Rabarbar dość często wzbudza dylematy tożsamościowe, prowokując pytanie, czy jest warzywem, czy może owocem. Tymczasem rzewień, bo pod taką nazwą omawiana roślina również funkcjonuje,  to bylina, która jest warzywem. W przestrzeni kulinarnej zastosowanie znalazły części liści, które nazywane są ogonkami liściowymi. Skrywają one cierpki i kwaskowaty smak, choć im rabarbar bardziej czerwony, tym jest słodszy. To właśnie smak wpuszcza konsumentów „w maliny” i wywołuje wątpliwości, co do tego, z czym mamy do czynienia.

{instagram;https://www.instagram.com/p/CBM-WjQJwck/}

{instagram;https://www.instagram.com/p/CBfZZXCpyXM/}