Partnerzy portalu
5 inspirujących owoców i warzyw na początek wakacyjnego sezonu kulinarnego fot. unsplash.com / shutterstock / Canva

5 inspirujących owoców i warzyw na początek wakacyjnego sezonu kulinarnego

Wyprawa na targ wydaje się być egzotyczną podróżą! Bogactwo zapachów i kolorów zainspiruje każdego foodie do wyczarowania wspaniałych potraw. Pośród sezonowych możemy wybierać spośród nowalijek, botwiny, szparagów, młodej kapusty, rabarbaru, kalafiorów, groszku cukrowego, kalafiorów czy kwiatów cukinii. I jeszcze te owoce - truskawki, porzeczki, czereśnie, agrest...

Autor: PP, www.horecatrends.pl Data: 22 czerwca 2020 08:20

1. Szparagi - krótki sezon smaku

Sezon na szparagi trwa od końca kwietnia do końca czerwca. Na naszych stołach goszczą szparagi zielone, białe i fioletowe. Świetnie pasują do ryżu, makaronów, potraw z grilla oraz jako samodzielna potrawa - na śniadanie, obiad i kolację.

2. Truskawki, czyli ulubiony owoc Polaków

Polacy kochają truskawki – to nasz ulubiony owoc, najbardziej wyczekiwany i najbardziej zyskujący na popularności. Potwierdzają to wyniki „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” realizowanych przez Kantar. Fenomen truskawki polega na tym, że działa na wszystkie zmysły i jest bardzo zdrowa. Mają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Wspomagają naszą odporność. Otwierają sezon na polskie superowoce. 

View this post on Instagram

Dzień dobry, dzień dobry 🙂 uwielbiam truskawki i mam wrażenie że ostatnio dodane je do każdego mojego posiłku w ciągu dnia😍😋 dziś mam pyszne tiramisu z truskawkami, kto ma ochotę? Miłego wtorku #instaprzyjaciele 😘 Kto ma ochotę to zostawiam przepis, zapisujcie, udostępniajcie, nie zapomnijcie o ♥️ 😁 i życzę smacznego. 📌150 g jogurtu naturalnego skyr 📌100 mascarpone 📌40 g erytrytolu (2duże łyżki) 📌3 białka kurze 📌Czekolada tarta do pospania 📌100g biszkoptów 📌 Truskawki lub inne owoce do dekoracji 📌1 szklanka mocnej kawy, w wersji dla dzieci kawa inka lub kakao Zaparzam szklankę mocnej kawy. Biszkopty kruszę na mniejsze części. Białka ubijam na sztywno z 20 g erytrytolu, w drugiej misce miksuje mascarpone z jogurtem i drugą częścią erytrytolu. Obie masy delikatnie mieszam. Z tej porcji wychodzą 2 porcję takie jak na zdjęciu lub 4 mniejsze. Na dół do szklanek wsypuję po 2-3 łyżki pokruszonymi biszkoptów, polewam 2-3 łyżkami kawy, nakładam krem i znowu biszkopty pokruszone, kawa krem. Na górę układam owoce i posypuję startą czekoladą 😍 pycha #tiramisu #desernaśniadanie #slodkosci #slodko #fitdeser #pianka #deser #śniadanie #kolacja #szybkoismacznie #gotujemy #jedzenie #zdrowejedzenie #wiemcojem #czystamicha #dietabezdiety #pycha #zdrowo #szybko #truskawki #deserki #dessert #deser #fit #coffe #czasnakawe #desertime

A post shared by Ania w kuchni (@gotuje_bo_lubie_fit) on

3. Młode warzywa zaskakują niewinnością

Smak i zapach młodych warzyw jest jak pierwsza miłość... Z tą różnicą, że możemy jej posmakować do roku wraz z początkiem lata! 

N​ajsmaczniejsze są u progu lata: świeża botwinka, kwiaty cukinii, jędrna marchewka, młody bób, szczaw czy ziemniaki kuszą smakiem i są niezwykle zdrowe.

4. Wariacje na temat kalafiora

Choć dostępne są praktycznie przez cały rok, to w przededniu lata smakują najlepiej. Kalafior nigdy się nie nudzi – to warzywo można przyrządzić na dziesiątki sposobów. Kalafior to kwiat, któremu nie pozwolono się rozwinąć. Na szczęście, bo dzięki temu wytwarza się część jadalna, czyli tak zwana róża, złożona z mięsistych i pysznych pędów kwiatowych. Jak go przyrządzić? Możliwości jest wiele: „polenta” lub „kuskus” z kalafiora, purée z kalafiora, pizza na kalafiorowym spodzie czy klasycznie gotowany. 

5. Rabarbar - owoc czy warzywo? 

Rabarbar dość często wzbudza dylematy tożsamościowe, prowokując pytanie, czy jest warzywem, czy może owocem. Tymczasem rzewień, bo pod taką nazwą omawiana roślina również funkcjonuje,  to bylina, która jest warzywem. W przestrzeni kulinarnej zastosowanie znalazły części liści, które nazywane są ogonkami liściowymi. Skrywają one cierpki i kwaskowaty smak, choć im rabarbar bardziej czerwony, tym jest słodszy. To właśnie smak wpuszcza konsumentów „w maliny” i wywołuje wątpliwości, co do tego, z czym mamy do czynienia.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.