Nutella to znany na całym świecie krem do smarowania pieczywa, obecny w 170 krajach. Jest na tyle znany, że doczekał sie własnego święta - 5 lutego obchodzimy Dzień Nutelli. Jedni go kochają inni nienawidzą ze względu na kontrowersyjny skład.
Nutella to krem cukrowo-tłuszczowy z dodatkiem orzechów laskowych i kakao, produkcji włoskiej firmy Ferrero. Jest wykorzystywany do kanapek, ciastek, ciast (w tym tortów) i wielu innych słodkich produktów spożywczych. Składniki Nutelli to cukier, olej palmowy, orzechy laskowe (13%), kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (7,4%), mleko odtłuszczone w proszku (6,6%), serwatka w proszku, emulgator: lecytyny (soja); wanilina.
Produkt budzi wiele kontrowersji ze względu na składniki, które zawiera. jednak Firma Ferreo, właściciel marki Nutella podkreśla, że jest ona bezpieczna dla zdrowia i nie zawiera składników kancerogennych.
W 2007 roku, amerykańska blogerka Sara Rosso, spontanicznie zapoczątkowała świętowanie tego dnia po to, aby zjednoczyć światową społeczność miłośników kremu Nutella w mediach społecznościowych. Dziś Światowy Dzień Kremu Nutella jest globalnym fenomenem łączącym tysiące fanów na całym świecie, którzy dzielą się swoimi doświadczeniami i przepisami z kremem Nutella.
Nutella powstała w 1964 roku. Ten krem z orzechów laskowych i kakao, który pokochało miliony ludzi na całym świecie, powstaje dzięki starannemu doborowi wysokiej jakości składników oraz precyzyjnej, inspirowanej rękodziełem cukierniczym produkcji.
Dziś ten popularny krem do smarowania z orzechów laskowych i kakao jest produkowany w 11 zakładach na całym świecie i dostępny dla konsumentów w około 170 krajach. Globalnie Nutella jest sprzedawana od 59 lat.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.