Bundz, gołka i redykołka, oscypek, bryndza podhalańska - to pięć serów znalazło się w rankingu najlepszych lokalnych serów Taste Atlas. Jeden z nich znalazł się na wysokim 11. miejscu.
Na 11. miejscu rankingu Taste Atlas uplasował się bundz (inaczej bunc) - góralski ser produkowany głównie na Podhalu z mleka owczego, smakiem i konsystencją przypominający mozzarellę.
Gołka (ser podhalański z mleka krowiego o intensywnym aromacie i twardej skórce) znalazł się na 25. miejscu rankingu.
Na 45. miejscu uplasowała się redykołka, którą można nazwać młodszą siostrą oscypek (powstaje, podobnie jak oscypek, z mleka owczego). Sam oscypek znalazł się na 63. miejscu rankingu.
Ostatnim serem z Polski w zestawieniu Taste Atlas jest bryndza podhalańska - 86. pozycja.
W czołówce najlepszych serów na świecie dominują produkty z Włoch. Liderem jest oczywiście Parmigiano Reggiano, a na kolejnych miejscach znalazły się: gorgonzola piccante, burrata, Gran Padano. Na piątym miejscy jest meksykański ser oaxaca (nazywany meksykańską mozzarellą), a na kolejnych dwóch miejscach znowu znajdujemy produkty z Włoch: Stracchino di Crescenza, Mozzarella di Bufala Campana. Na ósmym miejscu mamy portugalski owczy ser Queijo Serra da Estrela. Dziewiąte i dziesiąte miejsce to włoskie przysmaki - Pecorino Sardo i Pecorino Toscano.
To miłe, że w takim towarzystwie znajduje się polski bundz, który "wyprzedził" m.in. Pecorino Romano, Taleggio, Old Amsterdam czy Gruyere.
Taste Atlas to portal będący przewodnikiem turystycznym po tradycyjnych kuchniach, publikującym recenzje potraw i restauracji. Cyklicznie zamieszcza rankingi dotyczące m.in. najlepszych kuchni świata, najlepszych restauracji i potraw.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.