Ostryga jadalna to według Wikipedii najcenniejszy mięczak jadalny, obecny w diecie człowieka co najmniej od starożytności. Stanowi wartościowy i zdrowy pokarm. Jest też znanym afrodyzjakiem.
Ostryga jadalna to według Wikipedii gatunek osiadłego małża nitkoskrzelnego z rodziny ostrygowatych (Ostreidae), opisany przez Karola Linneusza w 1758 roku w Systema Naturae, najcenniejszy mięczak jadalny, obecny w diecie człowieka co najmniej od starożytności. Stanowi wartościowy i zdrowy pokarm.
Ostrygi są niewielkie a jednak posiadają w sobie wiele niezbędych z punktu widzenia żywienia, składników odżywczych, takich jak białko, nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3), jak również są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych - informuje portal dietetycy.org.pl.
Jedna porcja ostryg, mimo niewielkiej wartości kalorycznej – tylko 68 kcal, jest w stanie zapewnić bogaty profil składników odżywczych, ważnych dla zachowania dobrego zdrowia, oraz może nas uchronić przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak cukrzyca, nadciśnienie czy otyłość.
Surowe ostrygi mogą przenosić potencjalnie szkodliwe bakterie i wirusy. Dlatego organizacje zdrowotne zalecają gotowanie przed jedzeniem, aby zmniejszyć ryzyko niebezpiecznych infekcji - informuje portal dietetycy.org.pl.
Ostrygi występują w północno-wschodniej części Oceanu Atlantyckiego – wzdłuż wybrzeży Europy (stąd spotykana czasem nazwa ostryga europejska), od Norwegii po okolice Maroko – oraz w całym basenie Morza Śródziemnego, aż po Morze Czarne.
Ostrygi i małże to afrodyzjaki, które samym wyglądem i zapachem oddziałują na męską wyobraźnię, pobudzając zmysły i zwiększając tym samym pożądanie - informuje serwis www.doz.pl.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.