Partnerzy portalu
5 świątecznych inspiracji kulinarnych z Instagrama fot. unsplash.com / Canva

5 świątecznych inspiracji kulinarnych z Instagrama

Święta Bożego Narodzenia to raj dla smakoszy i utrapienie dla wątroby! Blogerzy i szefowie kuchni proponują więc lżejsze wersje znanych klasyków - tak żeby nikt nie musiał odmawiać sobie barszczu, pierogów, kapusty i ciasta! Sprawdź czym w tym roku inspiruje nas Instagram!

Autor: PM, www.horecatrends.pl Data: 23 grudnia 2019 16:05

1. Świąteczne wypieki

Makowce, keksy, serniki, pierniki i marchewkowe słodkości - to klasyki Bożego Narodzenia. Zobaczcie jakimi ciekawymi połączeniami zaskakują nas w tym sezonie blogerzy - może wegańskimi lub bezglutenowymi wersjami klasyków:

View this post on Instagram

Przepis na drożdżową gwiazdę z makiem znajdziecie poniżej ✨ • • Przygotuj: • • - 55 g świeżych drożdży - 80 g oleju rzepakowego - 330 ml mleka sojowego - 140 g cukru - 500/600 g mąki pszennej - skórka otarta z jednej pomarańczy - łyżeczka gałki muszkatołowej • • Dodatkowo: • • - 9/10 łyżek masy makowej - 3-5 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej - 110 g cukru pudru - 40 g mleka sojowego, plus 3-4 łyżki • • Przygotowanie: • • Mleko lekko podgrzej. Drożdże rozetrzyj z jedną łyżką cukru. Zalej mlekiem. Wymieszaj i przykryj ściereczką na 15 minut. Dosyp resztę cukru, skórkę, gałkę i olej. Wymieszaj. Mąkę dosypuj w odstępach, cały szas mieszając. Ciasto zagniataj około 15-20 minut. Powinno być elastyczne i nie kleić się do dłoni. Ciasto odstaw pod przykryciem na 1,5 h. Wyrośnięte ciasto uderz pięścią. Zagnięć przez chwilę. Podziel na 4 równe części. Każdą rozwałkuj na takiej samej wielkości koło. 3 placki posmaruj masą makową. Wszystkie placki ułóż na sobie. Dociśnij i wyrównaj. Ciasto podziel na 16 równych trójkątów. Pamiętaj aby środek został nienacięty. Weź dwa trójkąty i zakręć po 3 razy wokół własnej osi, złącz na końcu. Tak samo zrób ze wszystkimi trójkątami. Posyp skórką z pomarańczy. Przykryj ściereczką na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ciasto wysmaruj 4 łyżkami mleka sojowego. Piecz przez około 30-50 minut aż patyczek będzie suchy. W misce połącz cukier puder z mlekiem. Polej lukrem gorące ciasto ⭐️ • • #vegan #vegancake #christmas #foodie #instafood #foodphotography #fotografia #ciastodrożdżowe #ciastoweganskie #fotografiakulinarna #photography #sweet #veganfood

A post shared by Anna📸Kamil Roszczyk-Mastalerz (@masz.talerz) on

2. Na pierwsze - ryby!

Na stole - jak co roku - królować będą śledzie, karpie i łososie! Co można z nich wyczarować?

3. Nowe spojrzenie na barszcz!

Z uszkami czy bez - oto jest pytanie!

4. Z kapustą...

Bigosy i pierogi - przed świętami kwaszona i świeża kapusta lotem błyskawicy znika z bazarów i sklepowych półek. 

5. Wegańskie święta!

To już nie moda - to standardowe patenty kulinarne Polaków!

 Wesołych i smacznych świąt Bożego Narodzenia życzy redakcja Horecatrends.pl!

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.