Partner portalu
5 wege-inspiracji dla rezygnujących z jedzenia mięsa i ryb Wege-inspiracje dla rezygnujących z jedzenia mięsa i ryb; fot. shutterstock.com / unsplash / canva

5 wege-inspiracji dla rezygnujących z jedzenia mięsa i ryb

Podążając za trendami, coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa i ryb, zmieniając tym samym swoją dietę na bardziej kolorową i zróżnicowaną. Prześledziliśmy Instagram w poszukiwaniu modnych i smacznych wege-inspiracji.

Autor: Horecatrends.pl Data: 31 sierpnia 2020 09:01

1. Vege-pudła

Diety pudełkowe to dla wielu konsumentów wstęp do wejścia w dietę wykluczającą mięso i ryby. Specjaliści tak dobierają składniki potraw, by nie zabrakło w nich żadnych witamin czy substancji odżywczych.

2. Burgery, czyli vege-klasyki

Burger bez mięsa stał się symbolem wegetarianizmu. Do takiego kotleta można dodać na prawdę sporo składników.

Ostatnimi czasy furorę na rynku robi Beyond Burger, czyli burger o soczystym, mięsistym smaku tradycyjnego wołowego burgera.

3. Sushi bez ryby

Wegetarianie nie muszę rezygnować z sushi! I nadal mogą jeść smacznie.

4. Moc gulaszu

Wywodzące się z Węgier danie, które nabiera zupełnie innego charakteru, gdy pozbawimy się mięsa!

View this post on Instagram

Cześć, dzisiaj przepis na WEGETARIAŃSKI GULASZ PO AZJATYCKU 🥘🥰 Składniki ⤵️⤵️ ✅1 opakowanie tofu ✅1 papryka czerwona ✅2 garście szpinaki ✅1 garść grzybów mun ( suszone) ✅2 marchewki ✅1 cukinia ✅1 cebula ✅2 ząbki czosnku ✅1 łyżka oliwy z oliwek ✅½ puszki mleczka kokosowego ✅10 łyżek sosu rybnego ✅10 łyżek sosu sojowego ✅1 łyżka masła orzechowego Sposób przygotowania⤵️⤵️ Grzyby mun moczymy przez około 30 minut we wrzątku pod przykryciem. Marchew obieramy ze skórki, kroimy w słupki. Tofu kroimy w paski, marynujemy w sosie sojowym, oleju rybnym (po 5 łyżek) i ząbku czosnku. Paprykę i cukinię kroimy w słupki. Czosnek i cebulę posiekać w drobną kostkę. Wszystkie składniki należy poddusić około 10 minut z dodatkiem wody (aż warzywa zrobią się miękkie)- dodać tofu i podsmażyć na oliwie z oliwek. dodajemy posiekane grzyby, mleczko kokosowe, sos rybny, sojowy, masło orzechowe i całość dusimy jeszcze 10 minut na wolnym ogniu. Można podać z makaronem ryżowy, ryżem albo jeść solo. #dieta #dietetyka #dietetyk #tofu #wegetarianskie #kuchniaroslinna #wegekuchnia #wegeprzepisy #daniawegetarianskie #wegetarianizm #roslinniejemy #kuchniawege #szybkieprzepisy #zdroweprzepisy #jemzdrowo #zdroweodzywianie #zdrowystylzycia #dietetycznie #dietabezdiety #obiad #pomyslnaobiad #szybkiobiad #wegegulasz #warzywka #warzywnie #dbamoklimat #przepisnatofu #mleczkokosowe #gotowanie #zdrowenawyki

A post shared by Łyżka Zdrowia (@lyzkazdrowia) on

5. Ryby po inną postacią

Grzyby, tofu i warzywa imitujące ryby to ostatnio bardzo ciekawe zjawisko wśród wegetarian oraz wegan, szczególnie przed Wigilią!

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.