Partnerzy portalu
5 włoskich klasyków podanych w nieco inny sposób

5 włoskich klasyków podanych w nieco inny sposób

Kuchnia włoska to jedna z dwóch najbardziej popularnych kuchni europejskich obok kuchni francuskiej. Obfitująca w warzywa, sery i zioła włoska kuchnia wciąż można nas zadziwiać różnorodnością, nietypowymi połączeniami smakowymi i formami podania. Szefowie kuchni troszczą się o jej coraz to ciekawsze oblicze!

Autor: www.horecatrends.pl Data: 16 września 2019 08:31

1. Pasta i basta!

Makaron to podstawa kuchni włoskiej, ale wszelkiego rodzaju kluski znane są i szanowane prawie na całym świecie. Szczególną uwagę ma pasta w menu Polaków - zaczęliśmy od nitek w zupach, a w miarę rosnącej popularności kuchni śródziemnomorskiej i wysypu włoskich restauracji, pokochaliśmy także wszelkiego rodzaju sosy z makaronem. A jak sprawa ma się obecnie, kiedy triumfy święcą kuchnie świata - od azjatyckiej po meksykańską, zachodnioafrykańską czy południowoamerykańską? Czy pasta nadal jest popularna? Oczywiście, że tak - i to przybiera najróżniejsze formy i smaki!

View this post on Instagram

Kilku konserwatywnych Włochów może dostać dziś zawału serca 💔 ale pożałujecie, jeśli z góry skreślicie to danie: wegetariańska carbonara. Kuba tak lubi ten przysmak, że bardzo intensywnie szukał odpowiedniej bezmięsnej wersji. Ten przepis pozwala poczuć prawdziwy smak Włoch 🇮🇹 . * Trzy jajka i dodatkowo dwa żółtka * Makaron bucatini lub bavette * Trzy ząbki czosnku * 6 grzybów shitake * 3/4 szklanki parmezanu * Łyżeczka wędzonej papryki, sól i pieprz . * Wrzucamy przetarte i pokrojone shitake na patelnie z rozgrzanym olejem, doprawiamy papryką wędzoną, solą i pieprzem i smażymy aż nabiorą wyrazistego smaku * Dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze przez minutę * W międzyczasie gotujemy makaron i po ugotowaniu wrzucamy go na patelnię, dodając parę łyżek wody z makaronu * W oddzielnej miseczce łączymy jajka, parmezan, pieprz i sól * Dodajemy mieszankę na patelnię, redukując jak najmocniej ogień * Mieszamy danie i uważamy, żeby jajka nie ścięły się do końca. Powinien powstać bardzo gęsty i smaczny sos bez grudek. * Przekładamy na talerz, posypujemy grzybami z patelni i dodatkowym parmezanem . #carbonara #wloskakuchnia #makaron #wegeobiad #wegetarianizm #zdrowyobiad #zdroweprzepisy #jemyinietyjemy #czystamicha #dietabezdiety #zdrowienatalerzu #wiemcojem #fitprzepisy #foodblogger #foodlover #blogkulinarny #swiatowidy

A post shared by Irmina i Kuba (@swiatowidy) on

2. Pizza niejedno ma imię

Nie ma chyba jednego przepisu na pizzę - wszędzie można ją serwować i pojmować inaczej i z innymi składnikami. Nawet we Włoszech może smakować inaczej w zależności od regionu jej przygotowania. Wszystko zależy od gustu smakoszy. A jaka jest Wasza ulubiona wersja?

View this post on Instagram

[ENG👇]Pizza niejedną ma twarz!🙊 A gdyby tak spróbować rzymskiego TRAPIZZINO💛, czyli takiego pysznego czegoś co trochę jest pizzą, a trochę nie?🙋‍♀️ Nazwa tej pysznej przekąski wzięła się z połączenia dwóch słów🙊- pizzy i tramezzino, czyli włoskiej kanapki w kształcie trojkąta.🔺 Trapizzino zostało wymyślone w 2008 roku przez rzymskiego pizzaiolo - Stefano Callegari🦸🏻‍♂️, który postanowił w jednym daniu połączyć miłość do pizzy🍕 z tradycyjną kuchnią rzymską.🍴 . Fundamentem trapizzino jest trójkątna „kieszonka”☝️, wykonana z charakterystycznego dla pizzy bianca ciasta - miękka w środku, chrupiąca na zewnątrz.🤗 Środek jest wypełniany klasykami kuchni rzymskiej i włoskiej.😋 W lokalu spróbujecie też drugiego rodzaju rzymskiego street-foodu👉suppli, które bardzo przypomina sycylijskie arancini.🙏 Jest to smażona kulka, w środku wypełniona ryżem i w klasycznej wersji sosem pomidorowym🍅 z mozzarellą. Więcej szczegółów o trapizzino i innych rzymskich miejscóweczkach znajdziecie u mnie w BIO.💋 Próbowaliście kiedyś trapizzino? W ogóle lubicie street-food?😀 Ja uwielbiam i zawsze szukam go szukam za granicą!😎 . Pizza has denifitely more than one face!🙉 Have you ever heard about Roman TRAPIZZINO🤔? The name od this delicious snack comes from the combination of two words - pizza🍕 and tramezzino - an Italian sandwich in the shape of triangle.🔺 . Trapizzino was invented in 2008 by the Roman pizzaiolo🦸🏻‍♂️ - Stefano Callegari, who decided to combine in one dish love for pizza with traditional Roman cuiscine.🍴 . The foundation of trapizzino is a triangular „pocket”☝️made of the dough characteristic for pizza bianca - soft inside, crunchy outside.😋 The middle is filled with classics of Roman and Italian cuiscine.💛 In the restaurant you can also try „suppli” that is very similar to Sicilian arancini.🙏 Have you ever tried trapizzino? In general, do you like street-food?😀 Let me know! #trapizzino #romanfood #romanstreetfood #suppli #trapizzinoroma #wloskiejedzenie #iloveitalianfood #italianfoodlovers #foodietravels #gastroblogger #foodbloggeritalia #rzymskiewakacje #pysznejedzenie #romanholidays #romefood #foodinrome #pizzagirlpatrol #kochamjeść

A post shared by Pizzagirlpatrol | Food Blogger (@pizzagirl.patrol) on

3. Smakowity placek do zadań specjalnych

Włoskie pieczywo, przekąska, zalążek pizzy, wytrawne ciasto - zwał jak zwał, a najważniejszy jest smak i różnorodność podania! 

4. Smażony ryż po włosku

Pochodząca z Sycylii potrawa dopiero ukazuje się szerszemu gronu światowych smakoszy, a już ma swoich zagorzałych zwolenników - czy stanie się tak popularna jak choćby pizza?

Arancini lub arancine stanowią smażone ryżowe kulki w panierce z bułki tartej. Typowy farsz aranicini to ragù, sos pomidorowy, mozzarella lub groszek. 

5. Bezy, musy i inne słodkości

Kuchnia włoska to nie tylko dania wytrawne, ale także pyszne desery. Włosi też są łasuchami i po obfitym obiedzie lubią skosztować słodyczy na zwieńczenie posiłku. Znamy już panna cottę czy tiramisu, ale poznajmy też różne wariacje na temat tych wspaniałych deserów.

View this post on Instagram

To nie są lody i to nie jest mousse! To jest po prostu SEMIFREDDO czyli „połzimne” coś pomiędzy. Uwielbiam konsystencje i temperaturę takich deserów które nie są ani za twarde ani za zimne i idealne na kazda porę roku. Zapięcie sobie ten przepis i zaskakującej rodzine i przyjaciół! . >SKŁADNIKI: -Do kremu: 350g śmietana 30% 50g ziarna kawy 500g mascharpone 9-12 biszkopty savoiardi 150ml kawa espresso . -Do Bezy: Białko z 3 jajek 250g cukier 60ml woda . -Dekoracja 50g gorszka czekolada >JAK TO ZROBIĆ: Rozmiazdz trochę ziarna kawy i daj je do śmietany i do lodówki na 1-2 godziny. Potem przelej śmietanę przez sitko. W rondelku daj wodę i cukier do bezy, i gotuj aż będzie 121° albo aż brzegi się zrobią lekko żółte. Jak osiągniesz lukier to szybko ubij białka i pod koniec ubijania dodaj małym strumieniem lukier. Ubijaj aż miska dojdzie do temperatury pokojowej(najlepiej używać robota kuchennego). Wymieszaj beze z mascharpone i potem z ubita śmietana. Teraz wlej masę do foremek i chlebowej albo do pucharków i daj do zamrażalnika. Po 30 minutach wyciagni, posyp tarta czekolada i połóż albo wbii biszkopty savoiardi nasączone kawa. Daj spowrotem do zamrażarki na 2 godziny. Kiedy tylko bedzies chciał to wyciagni i podaj na talerzu! Buon Appetito! . 🔆CZEKAWOSTKA🔆 Wkładając kawę do śmietany to ja aromatyzujących ponieważ śmietana jest tłusta a tlusc jest nośnikiem smaku. Gdybys chciał dodać jakiś inny aromat tak jak mięta, bazylia lub tymianek dodaj śmiało! Bedzies miał jesteście ciekawszy smak. ______________ #matteobrunetti #semifreddo #gelato #tiramisu #semifreddoalcaffe #deserkawowy #tiramisu #tiramisucake #tiramisu🍰 #przepis #przepisy #slodycze #słodycze

A post shared by MATTEO BRUNETTI (@matteo.brunetti.real) on

#smacznego

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.