Partner portalu
5 włoskich klasyków podanych w nieco inny sposób

5 włoskich klasyków podanych w nieco inny sposób

Kuchnia włoska to jedna z dwóch najbardziej popularnych kuchni europejskich obok kuchni francuskiej. Obfitująca w warzywa, sery i zioła włoska kuchnia wciąż można nas zadziwiać różnorodnością, nietypowymi połączeniami smakowymi i formami podania. Szefowie kuchni troszczą się o jej coraz to ciekawsze oblicze!

Autor: www.horecatrends.pl Data: 16 września 2019 08:31

1. Pasta i basta!

Makaron to podstawa kuchni włoskiej, ale wszelkiego rodzaju kluski znane są i szanowane prawie na całym świecie. Szczególną uwagę ma pasta w menu Polaków - zaczęliśmy od nitek w zupach, a w miarę rosnącej popularności kuchni śródziemnomorskiej i wysypu włoskich restauracji, pokochaliśmy także wszelkiego rodzaju sosy z makaronem. A jak sprawa ma się obecnie, kiedy triumfy święcą kuchnie świata - od azjatyckiej po meksykańską, zachodnioafrykańską czy południowoamerykańską? Czy pasta nadal jest popularna? Oczywiście, że tak - i to przybiera najróżniejsze formy i smaki!

2. Pizza niejedno ma imię

Nie ma chyba jednego przepisu na pizzę - wszędzie można ją serwować i pojmować inaczej i z innymi składnikami. Nawet we Włoszech może smakować inaczej w zależności od regionu jej przygotowania. Wszystko zależy od gustu smakoszy. A jaka jest Wasza ulubiona wersja?

3. Smakowity placek do zadań specjalnych

Włoskie pieczywo, przekąska, zalążek pizzy, wytrawne ciasto - zwał jak zwał, a najważniejszy jest smak i różnorodność podania! 

4. Smażony ryż po włosku

Pochodząca z Sycylii potrawa dopiero ukazuje się szerszemu gronu światowych smakoszy, a już ma swoich zagorzałych zwolenników - czy stanie się tak popularna jak choćby pizza?

Arancini lub arancine stanowią smażone ryżowe kulki w panierce z bułki tartej. Typowy farsz aranicini to ragù, sos pomidorowy, mozzarella lub groszek. 

5. Bezy, musy i inne słodkości

Kuchnia włoska to nie tylko dania wytrawne, ale także pyszne desery. Włosi też są łasuchami i po obfitym obiedzie lubią skosztować słodyczy na zwieńczenie posiłku. Znamy już panna cottę czy tiramisu, ale poznajmy też różne wariacje na temat tych wspaniałych deserów.

#smacznego

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.