6 sierpnia obchodzimy Światowy Dzień Musztardy



www.horecatrends.pl - 06 sierpnia 2019 11:36


Już od 28 lat 6 sierpnia obchodzimy Światowy Dzień Musztardy. Święto powstało z inicjatywy Barry’ego Levenson’a, kustosza Muzeum Musztardy w Mount Horeb w USA.

Musztarda, obecna w kuchni już od początku naszej ery, wywodzi się ze starożytnego Rzymu. Na przestrzeni lat doczekała się wielu wersji smakowych oraz różnego natężenia ostrości. Ma również swoje muzeum - w USA, w którym znajdują się sosy z terenu Stanów Zjednoczonych oraz 60 krajów, które chętnie wysyłają swoje produkty do twórców tego wyjątkowego miejsca.

Musztarda często kojarzona jest z sezonem grillowym lub poza nim - jako dodatek do kiełbas i wędlin. Musztarda, produkowana z gorczycy, ma wiele odmian, z których większość świetnie komponuje się z każdym rodzajem mięsa. Jest też doskonałym składnikiem marynat oraz sosów - także do sałatek.

Najpopularniejszą w świecie musztardę - Dijon - produkują Francuzi, którzy nazywają ją "przyprawą królów". Miano musztardy „diżońskiej” może nosić jedynie musztarda z ziaren gorczycy czarnej lub sarepskiej bez dodatku stabilizatorów i wszelkich barwników, za to z odrobiną białego wina lub octu winnego.

{instagram;https://www.instagram.com/p/B00T6a2HY6P/}

{instagram;https://www.instagram.com/p/B00HOXzIvoi/}

{instagram;https://www.instagram.com/p/BmIeaunnTfM/}