Partnerzy portalu
6 zaskakujących potraw wegańskich – inspiracje horecatrends.pl

6 zaskakujących potraw wegańskich – inspiracje horecatrends.pl

Mamy już wegańskie burgery, hot dogi i kebaby. To jednak tylko wierzchołek góry lodowej. W dzisiejszych inspiracjach horecatrends.pl wybraliśmy kilka interesujących i nieoczywistych pomysłów, które naprawdę mogą skonsternować. Nie tylko mięsożerców.

Autor: Anna Wrona/horecatrends.pl Data: 08 kwietnia 2019 08:04

Wegańskie jajko sadzone

Nie dość, że jajko, to jeszcze sadzone. Pomysłowość wegan nie zna granic. Na krótkim filmie Philipp Ertl, bloger z Exceedingly vegan, pokazuje, jak zrobić rzecz (wydawałoby się) niemożliwą... wegańskie jajko sadzone do złudzenia przypominające to prawdziwe.

To nie pierwszy taki eksperyment. Ertl ma już na swoim koncie wegańskiego wędzonego łososia czy wegańskie paluszki rybne.

Kalafiornica

Brzmi trochę niepokojąco, ale ta wegańska jajecznica z kalafiora jest dobrze znana miłośnikom diety oczyszczającej dr. Dąbrowskiej (postu Daniela). Sukces zapewniają jej przyprawy: nadająca kolor – kurkuma lub curry, a także nadająca odpowiedni zapach – czarna sól.

Seleryba

Po "fake meat" przyszedł czas na "faux fish". O ile rok 2018 był dla wegan rokiem „krwawiącego” burgera roślinnego, o tyle rok 2019 prawdopodobnie zdominuje niby-ryba, np. seleryba (z selera) lub tofuryba (z tofu).

Warto dodać, że pojawiają się też bardziej konkretne propozycje zamienników ryb i owoców morza: wspomniany już wędzony łosoś, tuńczyk, krewetki, a nawet kawior.

Bezmięsny boczuś

To też nasz rodzimy powód do dumy, czyli jeden z produktów firmy Bezmięsny Mięsny – boczek. Podobnie jak inne produkty tej firmy, w smaku ma przypominać "ten prawdziwy". Wszystkie wyroby  firmy skierowane są do osób, które rezygnując z mięsa, nie chcą rezygnować z "mięsnych" smaków. 

Dla fanów oksymoronów Bezmięsny proponuje też bezmięsne żeberka czy kiełbasy.

Wegańskie pastrami 

Prawdziwy roślinny foodporn – pastrami od londyńskiego Rudy's Dirty Vegan Diner, junk food w wegańskim wydaniu.

Na naszym rynku gastronomicznym wegańskiego pastrami można spróbować m.in. w sieci Krowarzywa.

Roślinny kurczak

No to jakie byście chcieli wegańskie danie z "drobiu"? Post gdańskiego House of Seitan chyba najlepiej  pokazuje, jak bardzo otwarte są polskie wegańskie knajpy na eksperymentowanie ze smakami. Także tymi mięsnymi.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.