Partnerzy portalu
7 lipca to Światowy Dzień Czekolady. Skąd ją znamy, za co kochamy Pochodzenie słowa czekolada pochodzi od słowa xocolatl - w dosłownym tłumaczeniu oznacza ono „gorzką wodę"./ fot. shutterstock

7 lipca to Światowy Dzień Czekolady. Skąd ją znamy, za co kochamy

Polacy kochają czekoladę i wszelkie wariacje na jej temat. Chętnie sięgali po nią również podczas pandemii. Dzisiaj, z okazji Światowego Dnia Czekolady - warto skusić się choćby na tabliczkę.

Autor: www.horecatrends.pl Data: 06 lipca 2021 11:58
  • Światowy Dzień Czekolady obchodzony jest 7 lipca. Jednak w Polsce czekolada ma swoje święto także 12 kwietnia.
  • Statystyczny Polak zjada ponad 5 kg wyrobów z kakao rocznie.
  • Początków kakaowej przekąski należy szukać w Ameryce Łacińskiej, ok. 4000 lat temu. 

Jak mawia Nigella Lawson "W życiu pada wiele pytań, na które czekolada przynosi odpowiedź". Dzisiaj, z okazji Światowego Dnia Czekolady, warto się o tym przekonać.

Mleczna, gorzka, deserowa, biała - czekolada sporządzana z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego lub innego tłuszczu roślinnego, środka słodzącego i innych dodatków, m.in. z mleka, cieszy się od lat niesłabnąca popularnością.

Dzień czekolady - świętujemy kilka razy w roku

Dla fanów czekolady i łasuchów mamy doskonałą wiadomość - czekolada obchodzi swoje święto kilka razy w roku. 7 lipca obchodzimy Światowy Dzień Czekolady i tę uroczystość świętuje się co roku z okazji rocznicy wprowadzenia czekolady do Europy. Z kolei największa w Polsce marka czekoladowa E.Wedel Dzień Czekolady obchodzi 4 września, aby pielęgnować historię i tradycję zapoczątkowaną przez rodzinę Wedlów.

Według serwisu bimkal.pl obchody Dnia Czekolady w dniu 12 kwietnia to typowo polskie święto.

Z kolei w USA Narodowy Dzień Czekolady celebrowany jest 28 października, Amerykańskie Narodowe Stowarzyszenie Cukierników organizuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w dniu 13 września, kraje Afryki Zachodniej obchodzą Dzień Czekolady 14 lutego, natomiast na Łotwie obchodzi się to święto w dniu 11 lipca.

Znane także są dni czekolady gorzkiej (10 stycznia), mlecznej (28 lipca) i białej (22 września).

Z kolei 16 grudnia obchodzony jest Dzień Pokrywania Czekoladą Czegokolwiek (Chocolate Covered Anything Day).

Czekolada - skąd się wzięła

Czekolada - niezmiennie uwielbiana na całym świecie od ponad 200 lat, w coraz bardziej wymyślnych odsłonach: to już nie tylko ciastka, batony czy lody, ale również piwo, mydło czy nawet masaż. Trudno się dziwić temu szaleństwu – w końcu czekolada w bardzo długo czekało na światowe odkrycie. Co prawda, specjalnym napojem czekoladowym rozkoszowali się już Majowie i Aztekowie, ale ziarna kakaowca dopiero w XV wieku przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb z jednej ze swoich wypraw. Następnie minąć musiało kilkaset lat, zanim w Niemczech powstała pierwsza tabliczka czekolady. Co więcej, oprócz tego, że jest pyszna, czekolada spożywana w umiarkowanych ilość może również mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Badania wskazują, że substancje zawarte w czekoladzie pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu. Nie można oczywiście zapominać o wyraźniej poprawie nastroju - informuje serwis Kalbi.pl.

Czekolada - jakie ma właściwości

Z badań wynika, że w czekoladzie możemy znaleźć kilkaset substancji mających dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, m.in. żelazo, magnez, potas, błonnik czy antyoksydanty.

W czekoladzie mlecznej i białej znajdziemy również większą ilość wapnia. Za najzdrowszą odmianę, jest uważana czekolada gorzka. Ten smakołyk ma doskonały wpływ na nasz nastrój, samopoczucie i myślenie – działa energetyzująco i pomaga w sytuacjach wzmożonego zapotrzebowania na węglowodany np. podczas intensywnego biegu czy w trakcie górskiej wędrówki. Innymi słowy – czekolada jest dobra na wszystko.

Czekolada - czyli gorzka woda

Pochodzenie słowa czekolada pochodzi od słowa xocolatl - w dosłownym tłumaczeniu oznacza ono „gorzką wodę". 

Nasiona kakaowca początkowo były wykorzystywane przez Majów do produkcji napoju dla najbogatszych o nazwie Xococalit (gorzka woda). Napój ten był również wykorzystywany podczas modłów i odpraw rytualnych. Xococalit był przyrządzany z roztartych ziaren kakaowca z miodem, chili bądź z kukurydzą. 

Czekolada - tajemnica powstawania

Pierwszym etapem wytwarzania czekolady jest zbiór owoców kakaowca, z których wydobywa się ziarna kakaowe. Kolejno ziarna poddaje się fermentacji, jeden z sposobów polega na ich układaniu na liściach bananowca na wolnym powietrzu. W ten sposób ziarna  w naturalny sposób fermentują i ulegają podsuszeniu. Następnie najlepsze ziarna są prażone, proces ten ma bardzo istotny wpływ na smak czekolady, prowadzi do zmniejszenia jej goryczy i cierpkości. Z uprażonego i pozbawionego łuski ziarna kakaowego otrzymuje się miazgę kakaową i tłuszcz kakaowy. Czekolada wytwarzana jest z miazgi i tłuszczu kakaowego oraz dodatków takich jak: cukier, mleko w proszku, lecytyna sojowa.

Wszystkie składniki należy starannie wymieszać (proces nazywany jest zarabianiem), a po ich połączeniu się ze sobą masa poddawana jest rozdrabnianiu (walcowaniu). Po tym procesie wszystkie cząstki zostają rozdrobnione i wygładzone, dzięki czemu czekolada ma gładką konsystencję i rozpływa się na języku. Taką masę poddaje się procesowi konszowania, który wydobywa z niej pożądany czekoladowy smak. Przed wylaniem czekolady do form trzeba ją poddać temperowaniu, co spowoduje, że czekolada będzie błyszcząca i bez trudu da się wydobyć z form.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.