Światowy Dzień Musztardy obchodzony jest od 1991 roku. Powstał z inicjatywy Barry’ego Levenson’a, kustosza Muzeum Musztardy w Mount Horeb w USA.
Musztarda to zimny sos, którego głównym składnikiem są ziarna gorczycy – białej, czarnej lub sarepskiej; w wielu językach jako "musztarda" funkcjonuje słowo "gorczyca" - informuje Wikipedia.
Musztarda powstała w starożytnym Rzymie na początku naszej ery i od początku uznawano ją za przyprawę o wartościach leczniczych, która łagodzi bóle reumatyczne, pobudza trawienie tłuszczu, działa antybakteryjnie oraz obniża ciśnienie krwi - jak wynika z informacji Wikipedii.
Na świecie jest około 4 tys. różnych rodzajów i smaków musztardy. W ciągu roku spożywa się jej ponad 340 milionów kilogramów.
Najpopularniejszą w świecie musztardę - Dijon - produkują Francuzi, którzy nazywają ją "przyprawą królów". Miano musztardy „diżońskiej” może nosić jedynie musztarda z ziaren gorczycy czarnej lub sarepskiej bez dodatku stabilizatorów i wszelkich barwników, za to z odrobiną białego wina lub octu winnego.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.