W Polsce szacunkowo wyrzuca się ok. 9 mln ton żywności rocznie, a swój pewny udział w tym tonażu mają produkty i potrawy pozostające w gospodarstwach domowych po Świętach. Jak tego uniknąć?
W Polsce szacunkowo wyrzuca się ok. 9 mln ton żywności rocznie, a swój pewny udział w tym tonażu mają produkty i potrawy pozostające w gospodarstwach domowych po Świętach. Są jednak sposoby na to, aby uniknąć nadmiernych zakupów lub w przypadku, kiedy już się przydarzą, nie zmarnować tego co pozostanie.
Gospodarstwa domowe odpowiadają za ok. 40% do 50% wyrzucanego pożywienia. Według badania przeprowadzonego przez Federację Polskich Banków Żywności oraz PBS pt. „Czy jesteśmy gotowi na uratowanie ziemi?” (wrzesień 2021), wśród najczęściej wyrzucanych produktów spożywczych znajdują się: pieczywo (32%), owoce (30%), warzywa (24%) oraz wędliny (20%). 63% respondentów źle ocenia obecny stan środowiska. Natomiast badani w różnych obszarach deklarują otwartość na zmiany. Warto także podkreślić, że ponad 1/3 badanych (37%) deklaruje, że nie marnuje jedzenia.
Czytaj więcej na: portalspozywczy.pl