Partnerzy portalu
7 warzyw, które zmienią nasze nawyki żywieniowe - inspiracje Horecatrends.pl fot. unsplash.com

7 warzyw, które zmienią nasze nawyki żywieniowe - inspiracje Horecatrends.pl

To, że zajadamy się rukolą, cukinią, jarmużem, batatami czy burakami, to nie jest zwykły przypadek, ale ogólnoświatowe trendy przepowiedziane kilka sezonów wcześniej. I za chwilę na scenę kulinarną wkroczą kolejne! Prześledziliśmy więc Instagram i profile trendsetterów w poszukiwaniu warzyw, które już za momencik będą najbardziej poszukiwanymi na bazarkach i w menu lokali gastronomicznych.

Autor: PM, www.horecatrends.pl Data: 20 maja 2019 07:16

1. Kalafior - w swoim rozkwicie

Kalafior od kilku miesięcy święci triumfu w kuchniach na całym świecie - jest nieocenionym zastępnikiem alergenów i objawia się w postaci mąki, ryżu czy mięsa.

Kalafior poprzez swoją specyficzna teksturę (gęsty, ziarnistą i miękką po ugotowaniu) stanowi pole do popisu dla technologów żywności. Co chwilę czytamy o nowych recepturach na wykorzystanie tego warzywa. W sieciach handlowych w Wielkiej Brytanii łatwo dostępne stały się zarówno mąki, jak i ryże wyprodukowane z kalafiora, a także półprodukty, jak spód do pizzy z ciasta kalafiorowego. Na blogach kulinarnych można także przeczytać przepisy na placuszki z mąki kalafiorowej, nuggetsy (smażone w panierce kawałki kalafiora), kalafiorowe smażone steki czy pieczone kalafiory (wegański hit ostatnich miesięcy), a także kalafiornicę, czyli nowy hit śniadaniowy.

2. Seler - następca kalafiora?

Podczas debaty w ramach Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach, Maciek Żakowski przyznał, że najnowszym trendem - zaraz po erze kalafiora - będzie seler. To cudownie, gdyż to prawdziwa bomba witaminowa. Dodatkowo występuje w wersji naciowej (idealna do koktajli) oraz korzeniowej. 

W ostatnich miesiącach seler pojawia się na Instagramie w postaci "seleryby", czyli bezrybnego fileta z selera.  

Jak widać na profilu @Selerlove, istnieje wiele nieoczywistych metod wykorzystania selera w kuchni - do kotletów, chleba, pasztetów, hummusu:

View this post on Instagram

Czy chleb może być zdrowy? Oczywiście, że tak! Szczególnie ten upieczony w domu ze składników, nad którymi mamy pełną kontrolę :) Dzisiaj przygotowaliśmy dla Ciebie domowy chleb z selerem naciowym, który dodatkowo wspomaga trawienie… 💚 👉🏼Składniki: ✔️ 4 łodygi selera naciowego ✔️ 2 cebule ✔️ 1 kg mąki ✔️ 2 łyżeczki soli ✔️ 2 stołowe łyżki oliwy ✔️ 600 ml ciepłej wody ✔️ 3 x 7g suchych drożdży ✔️ 150g sera ✔️ jajko 👉🏼Przygotowanie: Do naszego chleba gotujemy przez 30 minut 4 łodygi selera naciowego w osolonej wodzie, w tym samym czasie siekamy na drobno zieloną cebulę, rozgrzewamy patelnię z oliwą i wrzucamy cebulę do zarumienienia… Mieszamy mąkę z drożdżami, solą i dodajemy wody, mieszamy przez 10 minut ciasto, dodajemy wystudzoną cebulę i drobno posiekany seler oraz starty ser i wszystko łączymy ze sobą do uzyskania spójnej masy podsypując mąką. Wykładamy ciasto do posmarowanej masłem formy lub dwóch w zależności od wielkości. Zostawiamy na 40 minut ciasto, aby urosło. Smarujemy górę roztrzepanym jajkiem. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Gdy ciasto już nam urośnie wstawiamy formę do piekarnika na 30-45 minut. Podczas pieczenia sprawdzamy metodą suchego patyka. I gotowe ;) #selerlove #seler #selernaciowy #naciowe #fit #fitlifestyle #lifestyle #celery #poland #polska #dieta #jedzenie #przepis #mycooking #healthystyle #warzywa #vegetables #pyszne #zdrowazywnosc #foodporn #smacznie #dieta #zmiany #chleb #pieczenie #domowychleb

A post shared by Naciowe SelerLove (@selerlove) on

3. Fenkuł / koper włoski - nie tylko na herbatkę

Do rodziny selerowatych należy także fenkuł, zwany też koprem włoskim. Włoskim, bo pochodzi z Sycylii i ma słodki anyżowy posmak. Można z nim zrobić właściwie wszystko (nie tylko herbatkę na wzdęcia) - piec, smażyć, dusić, gotować, jeść na surowo, grillować. Robi się z niego także konfiturę, która świetnie pasuje do mięsnych pieczeni. Fenkuł uważany jest również za silny afrodyzjak.

4. Brukiew - nie tylko w kuchni "biednej"

Brukiew – warzywo z ogromnym potencjałem kulinarnym, powoli dostrzegane na scenie gastronomicznej. Potencjał brukwi dostrzegli już Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz opisując ją w książce „RetroWarzywa” w 2016 roku, w której przypominali zapomniane warzywa, mające - ich zdaniem - ogromny potencjał. Zresztą, poza rozdziałem poświęconym samej brukwi, inne opisywały np. jarmuż, pasternak czy też topinambur, które to wróciły na nasze stoły z większym lub mniejszym sukcesem. 

Brukiew kojarzona jest przez wielu z kuchnią biedną, ponieważ jest to warzywo proste w uprawie i wygodne w przechowywaniu. Ale może obecnie - dobie trendów zero waste - właśnie to przekonanie spowoduje, że zacznie błyszczeć na scenie kulinarne?

5. Coś słodkiego, czyli groszek cukrowy

Właśnie rusza na niego sezon, więc na Instagramie można znaleźć mnóstwo smacznych propozycji!

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.