Partnerzy portalu
7 warzyw, które zmienią nasze nawyki żywieniowe - inspiracje Horecatrends.pl fot. unsplash.com

7 warzyw, które zmienią nasze nawyki żywieniowe - inspiracje Horecatrends.pl

Autor: PM, www.horecatrends.pl Data: 20 maja 2019 07:16

To, że zajadamy się rukolą, cukinią, jarmużem, batatami czy burakami, to nie jest zwykły przypadek, ale ogólnoświatowe trendy przepowiedziane kilka sezonów wcześniej. I za chwilę na scenę kulinarną wkroczą kolejne! Prześledziliśmy więc Instagram i profile trendsetterów w poszukiwaniu warzyw, które już za momencik będą najbardziej poszukiwanymi na bazarkach i w menu lokali gastronomicznych.

1. Kalafior - w swoim rozkwicie

Kalafior od kilku miesięcy święci triumfu w kuchniach na całym świecie - jest nieocenionym zastępnikiem alergenów i objawia się w postaci mąki, ryżu czy mięsa.

Kalafior poprzez swoją specyficzna teksturę (gęsty, ziarnistą i miękką po ugotowaniu) stanowi pole do popisu dla technologów żywności. Co chwilę czytamy o nowych recepturach na wykorzystanie tego warzywa. W sieciach handlowych w Wielkiej Brytanii łatwo dostępne stały się zarówno mąki, jak i ryże wyprodukowane z kalafiora, a także półprodukty, jak spód do pizzy z ciasta kalafiorowego. Na blogach kulinarnych można także przeczytać przepisy na placuszki z mąki kalafiorowej, nuggetsy (smażone w panierce kawałki kalafiora), kalafiorowe smażone steki czy pieczone kalafiory (wegański hit ostatnich miesięcy), a także kalafiornicę, czyli nowy hit śniadaniowy.

2. Seler - następca kalafiora?

Podczas debaty w ramach Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach, Maciek Żakowski przyznał, że najnowszym trendem - zaraz po erze kalafiora - będzie seler. To cudownie, gdyż to prawdziwa bomba witaminowa. Dodatkowo występuje w wersji naciowej (idealna do koktajli) oraz korzeniowej. 

W ostatnich miesiącach seler pojawia się na Instagramie w postaci "seleryby", czyli bezrybnego fileta z selera.  

Jak widać na profilu @Selerlove, istnieje wiele nieoczywistych metod wykorzystania selera w kuchni - do kotletów, chleba, pasztetów, hummusu:

3. Fenkuł / koper włoski - nie tylko na herbatkę

Do rodziny selerowatych należy także fenkuł, zwany też koprem włoskim. Włoskim, bo pochodzi z Sycylii i ma słodki anyżowy posmak. Można z nim zrobić właściwie wszystko (nie tylko herbatkę na wzdęcia) - piec, smażyć, dusić, gotować, jeść na surowo, grillować. Robi się z niego także konfiturę, która świetnie pasuje do mięsnych pieczeni. Fenkuł uważany jest również za silny afrodyzjak.

4. Brukiew - nie tylko w kuchni "biednej"

Brukiew – warzywo z ogromnym potencjałem kulinarnym, powoli dostrzegane na scenie gastronomicznej. Potencjał brukwi dostrzegli już Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz opisując ją w książce „RetroWarzywa” w 2016 roku, w której przypominali zapomniane warzywa, mające - ich zdaniem - ogromny potencjał. Zresztą, poza rozdziałem poświęconym samej brukwi, inne opisywały np. jarmuż, pasternak czy też topinambur, które to wróciły na nasze stoły z większym lub mniejszym sukcesem. 

Brukiew kojarzona jest przez wielu z kuchnią biedną, ponieważ jest to warzywo proste w uprawie i wygodne w przechowywaniu. Ale może obecnie - dobie trendów zero waste - właśnie to przekonanie spowoduje, że zacznie błyszczeć na scenie kulinarne?

5. Coś słodkiego, czyli groszek cukrowy

Właśnie rusza na niego sezon, więc na Instagramie można znaleźć mnóstwo smacznych propozycji!

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz