Partnerzy portalu
9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy Pizzę jada 96 proc. Polaków; fot. unsplash.com

9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy

Pizza jest jednym z najbardziej uniwersalnych dań na świecie. Dzięki prostemu przepisowi na sukces: ciasto plus dodatki, do swoich potrzeb i kulinarnych gustów zaadaptowali ją mieszkańcy najróżniejszych państw świata. Jada ją aż 96 proc. Polaków.

Autor: horecatrends.pl Data: 09 lutego 2020 12:18

Pizza w Polsce od lat jest najpopularniejszym daniem zamawianym online z dostawą do domu lub biura. Potrawy kuchni włoskiej to aż 61 proc. zamówień z dostawą, a wśród nich prym wiedzie pizza. To właśnie pizzerie mają w Polsce największe doświadczenie w dostawie jedzenia do domu, ponieważ nawet 80 proc. ich zamówień stanowią te realizowane z dowozem.

Większymi od Polaków smakoszami pizzy okazują się być jedynie mieszkańcy Szwecji, gdzie kuchnia włoska stanowi aż 75 proc. zamówień w dostawie. W Niemczech to 46 proc. (również tu pizza to najpopularniejsza potrawa w dostawie), w Austrii - 22 proc., w Turcji - 21 proc., w Argentynie - 20 proc, w Grecji - 18 proc, a w USA - 17 proc.

9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy:

View this post on Instagram

Ten weekend absolutnie należy do pizzy! Już 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy 🍕 Jeszcze dzisiaj możecie przygotować ekstra ciasto, a jutro upiec fantastyczny placek z ulubionymi dodatkami 🖤 Składniki na 2 duże pizze: 600 g mąki typ 00 1,5 łyżeczki soli 40 g świeżych drożdży ok. 400 ml ciepłej wody Sos: 250 g przecieru pomidorowego 2 przeciśnięte ząbki czosnku ćwiartka drobno posiekanej ostrej papryczki bez pestek 1 łyżka oliwy sól i pieprz 1 łyżka oregano Dodatki: 1 kulka mozzarelli 200 g startej mozzarelli 100 g sera korycińskiego w kawałku 10 plastrów ulubionego salami Drożdże kruszymy do miski i dodajemy 5 łyżek ciepłej wody (nie może być gorąca!). Mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy przesianą mąkę i sól. Powoli wlewamy wodę i zagniatamy aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i jednolite (im dłużej tym lepiej). Wierzch posypujemy mąką i odstawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość jest gotowe do pieczenia. Ja swoje przez noc przechowywałam w lodówce. Można upiec je również tego samego dnia. Wystarczy podzielić je na dwie części i w rękach rozciągnąć okrągłe placki, tak aby ranty były grubsze niż środek. Składniki na sos łączymy i smarujemy środki ciasta. Obficie posypujemy tartą mozzarellą, układamy kawałeczki pozostałych serów i salami. Pieczemy przez 5-8 minut w maksymalnie rozgrzanym piekarniku z termoobiegiem. Podajemy z oliwą. Smacznego! #pizza#internationalpizzaday#miedzynarodowydzienpizzy#salami#czterysery#quatrostagioni#italianfood#pizzatime

A post shared by Aleksandra Sadłowska (@olasad.food) on

SŁOWA KLUCZOWE

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.