Partner portalu
9 najważniejszych trendów kulinarnych na 2019 fot. materiały prasowe

9 najważniejszych trendów kulinarnych na 2019

Kuchnia wegańska, soczyste steki, orientalne smaki, a może swojskie pierogi? Podczas pierwszych urodzin przestrzeni kulinarnej Cook Story by Samsung o powyższych trendach opowiadała Magdalena Tomaszewska-Bolałek, kierownik Food Studies na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym SWPS.

Autor: Horecatrends.pl Data: 06 grudnia 2018 11:59

W 2019 roku Polacy wciąż będą poszukiwać nowych, kulinarnych inspiracji. Od kilku lat jesteśmy świadkami prawdziwej rewolucji na rodzimych stołach. Gruzińskie chaczapuri, koreańskie kimchi czy chińska wieprzowina z imbirem to potrawy, które Polacy już poznali i polubili. Choć pewne tendencje, takie jak zamiłowanie do kuchni śródziemnomorskiej, zdrowej żywności czy potraw wegańskich nie ulegną zmianie, to jednak rośnie nasza chęć do kulinarnych podróży i eksperymentów. Przedstawiamy 9 trendów kulinarnych, które zagoszczą nie tylko na naszych stołach, ale będą także mieć wpływ na nasz styl życia.

1. Ze Środkowego Wschodu prosto na nasz stół - w tym roku na naszych stołach zagoszczą potrawy typowe dla Kazachstanu, Uzbekistanu czy Tadżykistanu, oparte na aromatycznych potrawach mięsnych, produktach mącznych oraz nabiale. Ci, którzy nie unikają tego typu składników, zajadać się więc będą dobrze przyprawionymi pierożkami, makaronami czy tradycyjnym dla tych regionów pieczywem, jak choćby noni, baursakczy, patyr.

2. Dania prosto z Azji - w 2019 roku popularność zyska także pikantna kuchnia syczuańska, której najbardziej znanymi potrawami są kurczak Kung-Pao, zupa ostro-kwaśna czy podwójnie gotowana wieprzowina. Do naszego menu wejdzie także japoński kotlet katasu czy chiński bing, będący czymś pomiędzy chlebem a naleśnikiem. Coraz chętniej będziemy przygotowywać także potrawy kuchni perskiej czy tajwańskiej.

3. Marnować mniej – podobnie jak w mijającym roku, także w 2019 ważny będzie trend Zero Waste. Coraz częściej wykorzystywać będziemy wszystkie dostępne składniki znajdujące się w lodówce, gotując w bardziej kreatywny sposób. Rośnie świadomość w zakresie racjonalnego kupowania, przechowywania i wykorzystywania produktów spożywczych. Coraz powszechniejsze staną się też ekologiczne opakowania na produkty, takie jak stworzona przez Polkę organiczna ,,folia” z grzybka herbacianego o nazwie SCOBY. Zawinięta w nią żywności zachowa świeżość nawet przez pół roku. 

4. Technologia, by gotować szybciej – innowacyjne urządzenia w naszej kuchni pozwalają nam na przygotowywanie smaczniejszych i zdrowszych potraw znacznie szybciej i sprawniej. W 2019 coraz więcej nas zda sobie z tego sprawę. Obecnie dostępne są rozwiązania takie jak na przykład piekarnik Dual Cook FlexTM marki Samsung, który pozwala piec dwie potrawy jednocześnie w odmiennych trybach i temperaturach.

5. Comfort Food, czyli jedzenie dla przyjemności - dla Polaków, podobnie jak dla narodów z południa Europy, ważny staje się nie tylko smak potrawy, ale także radość z jej przygotowywania oraz celebracja w gronie przyjaciół i rodziny. Istotny więc będzie sposób podania jedzenia, aranżacja przestrzeni i tworzenie odpowiedniego nastroju.

6. Food science, czyli z laboratorium na nasz talerz. Obecnie zwracamy uwagę nie tylko na smak i walory odżywcze posiłków, ale także na sposób podania. Dzięki możliwości eksperymentowania z kolorami czy teksturami potraw, możemy uzyskać efektownie wyglądające dania. Tak wykorzystując naturalne środki można otrzymać żywność, która przy odpowiednim świetle… fosforyzuje!

7. Stolik dla jednej osoby - nie zawsze jednak mamy czas na kreatywność w kuchni i celebrację posiłków. Wielu z nas pracuje w niestandardowych godzinach, często poza biurem – w kawiarniach czy restauracjach. Zmieniające się przyzwyczajenia czy brak czasu sprawiają, że wiele lokali tworzy menu z myślą o pojedynczym gościu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.