Autorzy cyklu „Smaki świata" tym razem udali się do słonecznej Hiszpanii. Nową kulinarną podróż poprowadzi restauratorka, uczestniczka programu Top Chef i podróżniczka – Adriana Marczewska.
Projekt jest kontynuacją lubianego cyklu łączącego tematykę kulinarną z popularyzacją wiedzy na temat innych krajów i kultur. W nowej, wiosennej odsłonie Adriana Marczewska, znana m .in. z Pytania na Śniadanie, przemierzy Półwysep Iberyjski w poszukiwaniu nowych smaków i kuchennych inspiracji.
Adriana Marczewska pasję do gotowania odziedziczyła po dziadkach. Oni wpoili jej szacunek do tradycji, a ona sama stara się łączyć ją z nowymi trendami kulinarnymi. W swoich podróżach po całym świecie Adriana zawsze szuka lokalnych, niepowtarzalnych smaków. Tym razem udała się za Pireneje, by poznać wspaniałą kuchnię Hiszpanii. Przez dwanaście odcinków przejedzie od Andory po Gibraltar i odkrywać będzie produkty i przyprawy, które decydują o wyjątkowości smaku miejscowych potraw. Jej podróż będzie czymś więcej niż tylko przygodą w kuchni. Dzięki spotkaniom z mieszkańcami odwiedzanych niezwykłych miejsc, poznamy także kulturę, charakter i zwyczaje mieszkańców Półwyspu Iberyjskiego.
Jak smakuje Barcelona przemierzana śladami Gaudiego, co uwielbiał jeść Picasso w swojej rodzinnej Maladze, czym charakteryzuje się królewski smak Madrytu i czy kuchnia Sewilli jest tak ognista jak flamenco? Autorzy programu będą szukać odpowiedzi na te pytania próbując szafranowej paelli z Walencji, aksamitnego andaluzyjskiego gazpacho i wgryzając się w popularne tapasy.
„Smaki świata po iberyjsku" 20 marca o godzinie 11:05 na antenie TVP2
Nie przegap najważniejszych wiadomości