Partnerzy portalu
Agata Gwiazdowska: gotowanie bez smaku i węchu jest niemożliwe (wideo) Agata Gwiazdowska: gotowanie bez smaku i węchu jest niemożliwe (wideo) / fot. PTWP

Agata Gwiazdowska: gotowanie bez smaku i węchu jest niemożliwe (wideo)

Agata Gwiazdowska razem z mamą Ewą prowadzi firmę cateringową „Pełny Brzuszek” obsługującą warszawskie przedszkola oraz nowoczesny koncept cateringu eventowego „Projekt Jedzenie”. Nie tak dawno Agata zachorowała na Covid-19, a przez to straciła smak i węch. W rozmowie z horecatrends.pl szefowa kuchni opowiedziała m.in. o tym, jak utrata smaku i powonienia wpłynęła na pracę człowieka, który karmi innych oraz jaki ślad pozostawiła pandemia w sektorze cateringowym?

Autor: Jakub Szymanek/horecatrends.pl Data: 17 lutego 2021 17:28

O Covid-19

Choroba przebiegła u mnie dosyć łagodnie. Gorzej znieśli ją członkowie mojej rodziny. W moim przypadku wyglądało to dosyć klasycznie. Przez pierwsze dni bolało mnie wszystko. Smak mi towarzyszył przez pierwsze 4 dni choroby. Pamiętam, jak zamówiliśmy sushi i poczułam, że coś nie gra, bo wszystko jest jakieś jałowe. Okazało się, że razem z mężem straciliśmy smak. Obecnie smak i węch odzyskałam w 45 procentach. Bardzo łagodne, delikatne smaki to jeszcze nie jest moja mocna strona.

Bez smaku i węchu w kuchni

Gotowałam z pamięci. Gotując zupę dla dziecka, przyjmowałam zasadę techniczną jak zawsze, a później moje dziecko mówiło na zupę "nie", czyli popełniałam jednak błędy. Może zupa była za słodka, może za słona. Nie czułam tego. Pamiętam, jak poszłam do pracy i moje dziewczyny powiedziały mi, że mam wracać do domu, bo do niczego nie nadaję się, bo nie mam smaku, ani węchu, ani siły. Byłam bezproduktywna. Gotowałam z pamięci, z zachowań. Ale ta niemoc odkrywania nowości była bardzo przytłaczająca.

Na szczęście współpracuję ze wspaniałymi ludźmi od lat. Moja mama, z którą prowadzimy biznes, też miała Covid-19 i byłyśmy wyłączone z pracy. Natomiast nasza ekipa jest cudowna i świetnie sobie poradziła. Dziewczyny doglądały każdego szczegółu.

Natomiast moim zdaniem gotowanie bez smaku i węchu jest niemożliwe. Jak zaczęłam tak po woli odnajdywać takie niuanse smakowe, to zaczęłam gotować w pracy. Natomiast gotować bez smaku i zapachu nie da się. A gotować zawodowo tym bardziej. Wydaje mi się, że w przyszłości powstaną takie zawody jak tester smaku, bo bez mojej załogi nie mogłabym wydawać posiłków codziennie.

Catering dziecięcy w pandemii

Jak wiemy z obostrzeń, przedszkola do pewnego momentu były zamknięte, a później zostały otwarte. Szkoły także były zamknięte, ale klasy 1-3 wróciły. I tak jak firma cateringowa nie będzie nigdy restauracją, tak restauracja nigdy nie będzie firmą cateringową żłobkowo - przedszkolną i choćby bardzo się starała, to są takie wytyczne, obostrzenia i normy do zachowania, że to jest niemożliwe. I to tyczy się w obie strony. Pandemia dotknęła nas wtedy, jak wszystko było zamknięte i byliśmy wtedy bez pracy. Później zaczęło się to kręcić.

W nowych okolicznościach przedszkola wprowadziły opakowania jednorazowe dla każdego dziecka, co oznaczało, że w praktyce pakowaliśmy jedzenie w sześć opakowań dla jednego dziecka. Niestety wyprodukowaliśmy przez to mnóstwo śmieci.

Catering eventowy

Catering eventowy, rodzinny nie istniał w czasie pandemii. Od stycznia tego roku trochę zaczyna się dziać. Ale te wszelkie cateringi eventowe, świąteczne, majówkowe, urodzinowe, tego było dużo mniej w ubiegłym roku niż dwa lata temu. Ten sektor w naszej branży umiera powoli.

Powrót do normalności

Marzę o tym, żeby pójść do restauracji. Żeby moi przyjaciele i koledzy z branży, którzy zainwestowali w lokale, w rozwijanie swojej pasji i miłości do kuchni mogli się tym dzielić. Jedzenie na wynos nigdy nie będzie takie cudowne jak w restauracji. Nie ma tego klimatu, obsługi i tej jakości jedzenia jaką mamy na miejscu. Marzę o tym, żebyśmy mogli pójść normalnie jak ludzie do restauracji.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.