Partnerzy portalu
Ajerkoniak, adwokat, likier jajeczny rozgrzewającym trendem na jesień i zimę Ajerkoniak, adwokat, likier jajeczny można serwować w kieliszku. Może być też dodatkiem do shake'ów. Fot. Shutterstock

Ajerkoniak, adwokat, likier jajeczny rozgrzewającym trendem na jesień i zimę

Autor: KG/horecatrends Data: 18 października 2022 11:50

Aktualne trendy wyraźnie wskazują na wzrost zainteresowania ginem, winami musującymi, whisky i piwami smakowymi. W tym otoczeniu kategoria likierów odnajduje się znakomicie, a najpopularniejszymi likierami w Polsce są likiery jajeczne.

Rocznie Polacy spożywają ok. 4,6 miliona litrów tych słodkich trunków. Likiery jajeczne są niezmiennie najpopularniejszymi likierami w Polsce i generują prawie 30% sprzedaży tej kategorii w ujęciu ilościowym. 

Najczęściej wybieraną przez konsumentów marką w kategorii likierów jajecznych jest marka Dalkowski.

- Nasz sztandarowy produkt charakteryzuje się aksamitną konsystencją, łagodnością zapachu wanilii i pełnią smaku likieru jajecznego. W procesie jego produkcji wykorzystujemy jedynie żółtka jaj kurzych z chowu ściółkowego - podkreśla Marta Tyszkowska, Kierownik Marki w firmie Henkell Freixenet Polska. 

Jak podawać likiery jajeczne?

Marta Tyszkowska wskazuje horecatrends.pl, że likiery jajeczne są uniwersalne i smakują każdemu, kto docenia bogaty, słodki smak.

- Zauważamy jednak, że częściej sięgają po nie panie, traktując je jako swój ulubiony deser. Najczęściej dodają likier do kawy, polewają nim lody, ciasto lub sączą go niespiesznie z kieliszka. Likiery jajeczne można podawać również z przyprawami, np. posypane gałką muszkatołową i cynamonem. Takie propozycje są idealne w sezonie jesienno-zimowym - mówi Marta Tyszkowska. 

Jesienią adwokat pasuje do szarlotki na ciepło

Likiery są tradycyjnie obecne na polskich stołach w czasie świąt - w okresie wielkanocnym, ale i Świąt Bożego Narodzenia. Można po nie sięgać jednak przez cały rok.

Jak podpowiada ekspertka, wiosną i latem można je wykorzystać do przygotowania lekkich shake`ów - wystarczy do schłodzonego likieru kremowego dodać ulubione owoce i napój roślinny, np. migdałowy, kokosowy lub mleko i zmiksować. 

- Jesienią i zimą warto spróbować likierów z przyprawami, szarlotką na ciepło lub z dodatkiem odrobiny brandy. Takie formy podania rozgrzewają i idealne wpisują się w klimat chłodniejszych wieczorów - radzi Marta Tyszkowska. 

I dodaje: - Restauracje i kawiarnie mają szerokie spektrum możliwości wykorzystania likierów w swojej ofercie, od podawania ich tradycyjnie w kieliszku poprzez dodawanie do kawy czy deserów. Nową formą podawania są smoothies, które stanowią lekkie i orzeźwiające desery. 

Piernikowa nuta.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz