19 stycznia 2019 r. w Gdańsku odbędzie się charytatywna akcja kulinarna Kolacja Miodem Płynąca mająca pomóc Rafałowi Szeli, pszczelarzowi, któremu celowo wytruto 2,5 miliona pszczół, stanąć na nogi. Zgromadzone środki zostaną przeznaczone na odbudowę pasieki w podrzeszowskim Chmielniku oraz na zapowiadane przez Rafała działania edukacyjne.
Kolację Miodem Płynącą przygotują dla Państwa wybitni szefowie, których poza umiejętnościami i pasją cechuje również wyjątkowa empatia. Inicjatorem akcji jest Kuba Korczak, szef kuchni i organizator wydarzeń kulinarnych.
- Bez pszczół ludzka rzeczywistość nigdy nie będzie taka sama. Pszczoły dają nam dużo więcej niż się spodziewamy, nie oczekując absolutnie niczego w zamian. Dlatego podczas kolacji opowiemy również o ich pasjonującym życiu, zwyczajach i codziennej ciężkiej pracy, z której czerpiemy każdego dnia – mówi Rafał Szela, pszczelarz.
Kolacja Miodem Płynąca odbędzie się 19 stycznia 2019 o godzinie 18:00 w Hotelu Hampton by Hilton Gdańsk Old Town, przy ul. Lektykarskiej 4 w Gdańsku.
Szefowie zabiorą gości 6-cio daniową podróż, której towarzyszyć będzie degustacja i winna opowieść Izy Kamińskiej specjalistki od szkoleń i autorskich degustacji wina.
Aby wziąć udział w wydarzeniu wystarczy wykupić zaproszenie-cegiełkę, której cena wywoławcza wynosi 180 złotych od osoby. Całkowity dochód z wydarzenia zostanie przekazany na odbudowę Pasieki Rafała Szeli, edukację i pomoc innym pszczelarzom w podobnych sytuacjach. Liczba miejsc na kolację jest ograniczona.