Partner portalu
Aleksander Baron: trendem numer 1 na świecie jest wege. Moim są kiełbasy! fot, Park Chung

Aleksander Baron: trendem numer 1 na świecie jest wege. Moim są kiełbasy!

Aleksander Baron, kulinarny człowiek orkiestra, twórca legendarnego stołecznego Solca 44, autor i współautor książek "Miedzy wódką a zakąską" oraz "Kiszonki i fermentacje", fan dobrej jakości podrobów oraz lokalnych produktów, były szef kuchni restauracji ZONI, podsumowuje mijający rok w gastronomii. Mówi o trendach, mięsie i trochę o marzeniach...  Zapraszamy do świąteczno-noworocznej ankiety horecatrends.pl.

Autor: MB; www.horecatrends.pl Data: 18 grudnia 2019 08:48

Twój gastro hit (trend) w 2019 r. to...

Na świecie obecnym trendem numer jeden jest wegetarianizm.

Moim trendem były kiełbasy. Wyprodukowaliśmy z moim zespołem i Jackiem Nowickim (Nowicki Naturalnie) najlepszej jakości kiełbasy. Założenie było takie, by przywrócić świetność naszemu narodowemu daniu. Zrobiliśmy wspólnie kiełbasę z najlepszych składników i w nowych kompozycjach smakowych. Przez okres letni można było ich spróbować na Mini Markecie i Nocnym Markecie w Warszawie, festiwalach czy wydarzeniach w Polsce. Od nowego roku z Jackiem zaczynamy sprzedaż do sklepów i kanału horeca. Każdy będzie mógł serwować nasze kiełbasy.

Co będzie foodowym hitem 2020 r.?

Kuchnia polska, którą wszyscy znamy - najlepszy składnik, najlepsze możliwe wykonanie.

Skromnie i treściwie - to jest to co będę robił w 2020 r.

Co każdy FOODIEs oraz co Ty chciałabyś znaleźć pod choinką w tym roku?

Chciałem zaznaczyć, że nie jestem żadnym Foodie!

Ja mam takie jedno szaleństwo! Kocham noże! Od tych oryginalnych japońskich, po te jedyne w swoim rodzaju, kute przez mojego Brata kowala.

Chcę wkrótce otworzyć sklep z nożami - żeby mieć nieograniczony do nich dostęp. 

Jakie jest Twoje foodowe postanowienie noworoczne? Co lub gdzie chciałabyś zjeść, ugotować, zrobić?!?

W tym roku udało mi się spełnić jedno z marzeń - poznałem Asado - argentyńską kulturę grillowania. Chciałbym teraz pojechać do Ameryki, do jakiś "redneckich" Stanów. Zboczyłbym i spróbował  barbeque jakiego jeszcze nie znam - od dawna mi to chodzi po głowie. Z osobistych marzeń chciałbym upiec na ogniu całą krowę, albo chociaż pół. Chciałbym też zrobić grilla bez mięsa - mam na to pomysł. I nie jest to podyktowane aktualnymi wymogami rynku - wiele osób z mojego otoczenia nie je już mięsa, a ja chcę ich nadal dobrze karmić i to jeszcze "prosto z ognia".

Jeżeli pytasz o plany zawodowe - to jeszcze nic nie mogę zdradzić - może tylko tyle - już w przyszłym roku powiem Ci wszystko!

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.