Partnerzy portalu
Aloha foodies! Kuchnia hawajska wyznacza trendy - 4 inspiracje fot. unsplash.com / materiały prasowe / Canva

Aloha foodies! Kuchnia hawajska wyznacza trendy - 4 inspiracje

Autor: PM, www.horecatrends.pl Data: 10 marca 2019 16:15

Kuchnia hawajska za sprawą lekkich i kolorowych poke bowls podbija serca Polaków. To silny trend, który przejmuje street food w całej Europie. Czy przyjacielski Duch Aloha odmieni nasze kulinarne zwyczaje?

Kuchnia hawajska przez laików kojarzona jest z pizzą z szynką i ananasem, choć tak naprawdę nie ma z nią nic wspólnego! To połączenie smaków Japonii, Chin, Filipin, Portugalii. Stało się tak za sprawą XIX i XX wiecznych zarobkowych wypraw imigrantów z Azji. Na początku XX wieku najliczniejszą grupą etniczną na rajskich wyspach stali się Japończycy, co pociągnęło za sobą wielką popularyzację upraw ryżu, lokalną produkcję sosu sojowego oraz rozpowszechnienie takich smakołyków jak sashimi czy tofu.

To zatem prawdziwa mozaika smaków i wpływów innych kuchni. Na stołach wyspiarzy rządzi ryż, owoce morza, ryby, warzywa, egzotyczne owoce oraz azjatyckie przyprawy – sos sojowy, huli-huli, teryiaki, a także wasabi. Jest kolorowo, zdrowo i świeżo.

1. Hawajska miska kreuje trendy

Jednym z najbardziej znanych wynalazków kuchni hawajskiej jest poke bowl, czyli ulubione danie surferów. Jest to pożywne i super lekkie, a do tego bardzo smaczne danie w misce składające się z ryżu, ryby i świeżych warzyw/owoców. Poke bowl przywędrował do nas nie bezpośrednio z Hawajów, lecz przez inne stany USA, gdzie w kilka sezonów temu zrobiła się ogromna moda na to danie.

Oryginalne poke bowl przypomina zdekonstruowane sushi, z tą różnicą, że w hawajskim daniu ryż pozostaje gorący. To właśnie największy sekret tego dania - gorący ryż i zimna ryba mają połączyć się dopiero w naszych ustach, nie należy trzymać dania zbyt długo gotowego w misce, by temperatury się nie pomieszały.

Bowle nie tylko stały się nie tylko jednym z hitów street foodu na świecie, ale zainspirowały inne lokale do podawania swoich klasycznych dań w miskach. Nieraz to wychodzi pysznie, a niekiedy - dziwnie:

Wegańskie burgery rozłożone na części pierwsze i podane w misce to zeszłoroczny trend sieci Krowarzywa. Na podobny pomysł wpadło KFC w USA. Bowl KFC zawiera ułożone warstwowo kremowe puree ziemniaczane, kukurydzę i kawałki chrupkiego kurczaka. Wszystko polane sosem. Całość kosztuje 3 $. Próbowalibyście?

2. Hawajskie miejscówki

Warszawiacy poznali smak oryginalnej kuchni hawajskiej w końcówce 2016 roku, kiedy w Nowym Świecie otwarto restaurację Raj w Niebie. Na Instagramie lokalu można przeczytać, że jest pierwszym lokalem w Polsce specjalizującym się w kuchni hawajskiej. Specjalnością lokalu są świeże, aromatyczne dania łączące kuchnię amerykańską, japońską i składniki rodem z Hawajów. Mieści się on w zabytkowym wnętrzu pełnym egzotycznych roślin. Raj w Niebie miał także swoje stoisko na stołecznym Nocnym Markecie.

Oprócz hitowych bowli w lokalu można spróbować także mięs, zup i słodkich placków:

Raj w Niebie zgarnął bardzo dobre opinie krytyków, blogerów i vlogerów kulinarnych:

Oryginalne hawajskie poke bowle to także mocny punkt w karcie znajdującego się w Hali Koszyki lokalu Buena Vista Social Food. To ciekawy koncept łączący kuchnie krajów morza karaibskiego oraz hawajskie poke bowl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz