Partnerzy portalu
Aloha foodies! Kuchnia hawajska wyznacza trendy - 4 inspiracje fot. unsplash.com / materiały prasowe / Canva

Aloha foodies! Kuchnia hawajska wyznacza trendy - 4 inspiracje

Kuchnia hawajska za sprawą lekkich i kolorowych poke bowls podbija serca Polaków. To silny trend, który przejmuje street food w całej Europie. Czy przyjacielski Duch Aloha odmieni nasze kulinarne zwyczaje?

Autor: PM, www.horecatrends.pl Data: 11 marca 2019 07:47

3. Hawajska trendsetterka

Jedną z najbardziej wpływowych trendsetterek kuchni hawajskiej w Polsce jest Jagna Niedzielska, która prowadzi dedykowane niej warsztaty kulinarne. Dodatkowo uczy jak łączyć hawajskie smaki z uwielbianym przez nią trendem zero waste.

Na warsztatach z Jagną można spróbować pupu, czyli przystawek, a także technikę Lomilomi, czyli masowania. Można dowiedzieć się także, dlaczego Hawaje nazywane były „Sandwich Islands”, czy istnieje coś takiego jak pizza hawajska i poznać technikę przyrządzania i łączenia smaków rodem z tradycyjnej kuchni hawajskiej.

4. Nie tylko poke bowl, czyli hawajskie przysmaki

Jagna inspiruje hawajską różnorodnością smaków, więc postanowiliśmy i my przebadać co z tego słonecznego menu warte jest kulinarnej uwagi.

Po pierwsze zupy. Warte uwagi są m.in. Palaoa Soup, czyli krem z kukurydzy, posypany chrupiącymi skwarkami i popcornem oraz inspirowany ramenem hawajski Saimin, na bazie bulionu rybnego.

W hawajskim menu jest też miejsce dla mięs. Mamy więc kurczaki huli huli - grillowanego, ale wcześniej marynowanego w słodko-ostrej mieszance przypraw czy loco moco, czyli danie, które składa się z ryżu, hamburgera, brązowego sosu oraz sadzonego jajka.  

Ciekawostką inspirowania kuchnią hawajską jest łączenie jej trendów z puszkowaną mielonką. Chodzi o Spam - amerykańską konserwę popularną poza granicami Stanów Zjednoczonych (na Filipinach, w Korei i na wyspach Pacyfiku) w czasie i po II wojnie światowej. Teraz powróciła i króluje na Instagramie, ale w nowej wersji, w wersji hawajskiej – jako grillowany Spam z ryżem zawinięty w listek nori.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.