×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Andrzej Polan na Targu Pietruszkowym o tym, jak nie marnować jedzenia
Andrzej Polan, gość Targu Pietruszkowego pokaże, jak wykorzystywać w kuchni to, co na pierwszy rzut oka może wydawać się niejadalne. Na drugim planie: Szymon Gatlik. Fot. Targ Pietruszkowy

Andrzej Polan na Targu Pietruszkowym o tym, jak nie marnować jedzenia

Autor: Katarzyna Gubała Opublikowano: 16 sierpnia 2023 11:27

Szef kuchni Andrzej Polan w sobotę 19 sierpnia będzie gościem Targu Pietruszkowego na krakowskim Podgórzu. Chef Polan, który jest też restauratorem i ekspertem ds. zrównoważonego żywienia opowie o o tym, jak nie marnować jedzenia.

Specjalne wydarzenie na Targu Pietruszkowym w Podgórzu (Plac Niepodległości) z szefem kuchni Andrzejem Polanem to kolejna odsłona projektu “EkoEdukacja na Pietruszce”. O zero waste i nie tylko będzie mowa w sobotę 19 sierpnia od 8 do 13 podczas wydarzenia “Zjedz - nie wyrzucaj!”. 

Główną atrakcją będzie specjalny pokaz kulinarny szefa kuchni, restauratora, eksperta ds. zrównoważonego żywienia Andrzeja Polana. Szef i właściciel ''Polany Smaków'' od rana będzie pokazywał, jak wykorzystywać w kuchni to, co na pierwszy rzut oka może wydawać się niejadalne, a do swoich kulinarnych kreacji użyje produktów od wystawców Targu Pietruszkowego.

Pokaz Andrzeja Polana na Targu pozwoli zgłębić tajniki minimalizowania marnowania żywności, poznać praktyczne sposoby na lepsze wykorzystanie składników i odkryć smaczne rozwiązania dla środowiska i… portfela. To także szansa na odkrycie  nowych pomysłów kulinarnych i wprowadzenia zmian na rzecz zrównoważonego stylu życia - czytamy w komunikacie prasowym.

Zero Waste na Targu Pietruszkowym

W sobotę 19 sierpnia na Targu Pietruszkowym poruszone zostaną tematy:

  • Bez odpadów Praktyczne porady i przepisy na potrawy, w których wykorzystuje się cały produkt - od korzenia po liście.
  • Resztki Jak wykorzystać resztki i pozostałości z posiłków do przygotowywania nowych, smacznych dań.
  • Planowanie Jak tworzyć plany posiłków, które redukują marnowanie i pomagają wykorzystać składniki.
  • Świadome Zakupy Jak planować zakupy, unikać nadmiernego kupowania i dostosować ilość składników do potrzeb.
  • Przechowywanie Praktyczne wskazówki, jak przechowywać żywność w sposób, który przedłuży jej trwałość.
  • Lokalnie Jak jednocześnie dbać o zdrową dietę i środowisko, wykorzystując produkty lokalne i sezonowe.
  • Edukacja Jak skutecznie namawiać innych do szanowania żywności.

Polana Smaków to jego pasja i restauracja

Andrzej Polan jest szefem kuchni i właścicielem restauracji ze współczesną kuchnią europejską ''Polana Smaków'' w Warszawie. Realizował liczne projekty w telewizji. Obecnie jest stałym gościem kuchni w programie Dzień dobry TVN oraz prowadzącym warsztaty kulinarne. Jest autorem książek kulinarnych ''Polana Smaków. Tradycyjna polska kuchnia w nowoczesnym wydaniu'', ''Doradca Smaku 3'' i ''Cztery pory roku na Polanie Smaków''. 

 

 

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz