Partner portalu
Artur Gos, szef kuchni Sakana Sushi Bar we Wrocławiu odczarowuje mit ciężkiej kolacji wigilijnej fot. materiały prasowe Sakana Sushi Bar

Artur Gos, szef kuchni Sakana Sushi Bar we Wrocławiu odczarowuje mit ciężkiej kolacji wigilijnej

Jak unowocześnić polskie kulinarne zwyczaje bożonarodzeniowe? Artur Gos, szef kuchni Sakana Sushi Bar we Wrocławiu odczarowuje mit ciężkiej, smażonej ryby, proponując zdrowszą alternatywę.

Autor: www.horecatrends.pl Data: 19 listopada 2018 10:10

Niemal na całym świecie okres Świąt Bożego Narodzenia to czas szczególny, charakteryzujący się wyjątkową, unikalną dla danej kultury tradycją kulinarną. Na polskich, wigilijnych stołach od wieków króluje karp, barszcz z uszkami czy pierogi. Amerykanie nie wyobrażają sobie tych szczególnych dni bez tradycyjnego indyka, a we Włoszech niezastąpiona pozostaje słynna babka Panettone. Często przygotowane przez nas wyroby świąteczne podajemy gościom również w trakcie imprezy Sylwestrowej. A gdyby tak w tym roku zaserwować potrawy z różnych zakątków świata?

Oto cztery kulinarne inspiracje Sakana Sushi Bar we Wrocławiu, na okres świąteczno-sylwestrowy.

Sushi z polskim łososiem

Artur Gos, szef Kuchni Sakana Sushi Bar we Wrocławiu wyjaśnia, że podstawą japońskiej kultury kulinarnej jest najwyższa jakość produktów, dlatego w świeże ryby i owoce morza zaopatrują się na lokalnych targach. Sushi to bowiem potrawa, w której sztuką jest osiągnięcie smaku produktu najbardziej zbliżonego do naturalnego, z tego też względu kluczowe jest lokalne pochodzenie składników. Dobra wiadomość dla miłośników łososia, bowiem to na terenie naszego kraju znajduje się jego unikalna w skali świata hodowla. Na polskim rynku wyróżnia się łosoś jurajski, którego hodowla prowadzona jest w wodzie geotermalnej, w zamkniętym obiegu wody. Nie ma styczności z wodami otwartymi, dlatego nie jest zanieczyszczona toksynami. 

Pierogi z hummusem

Pierogi to jedna z najbardziej popularnych potraw na całym świecie, bowiem niemalże każda kultura kulinarna może poszczycić się wariacją na ich temat. Alternatywę dla tradycyjnej, polskiej wersji dania z kapustą i grzybami będą inspirowane Bliskim Wchodem, z dodatkiem hummusu. Ze względu na swoją lekkość, sprawdzą się idealnie jako sylwestrowa przekąska. 

Strucla daktylowa

Świąteczna rolada z kremem z powodzeniem może zostać zastąpiona struclą daktylową z bakaliami, przygotowaną bez pieczenia. Sekret tkwi w naturalnej słodyczy daktyli, które są skarbnicą cukrów prostych, będących doskonałym źródłem energii. Typowy dla rolady krem czekoladowy zastąpić można pastą tahini, która stanowi bogactwo aminokwasów, które wykazują się właściwościami terapeutycznymi.

Zupa Tom Yum Kung

Zupa rybna to w polskim menu wigilijnym pozycja równie popularna, jak barszcz z uszkami czy zupa grzybowa. Można jednak wpuścić do świątecznej kuchni trochę orientalnego powietrza. Zupa Tom Yum to bowiem tajska, klasyczna zupa na bazie ryb i owoców morza. Tradycyjnego dorsza zastępujemy więc krewetkami, a liść laurowy i ziele angielskie liśćmi kaffir i kawałkami imbiru. To danie pełne kontrastów, bowiem ostre papryczki chilli łączą się z kwaśną limonką i słodkim cukrem trzcinowym.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.